Атлетите отпаднаха от първа лига

България не успя да запази мястото си в първа лига на европейското отборно първенство по лека атлетика във Вааса (Финландия). Родните атлети останаха на предпоследното 11-о място със 193,5 точки.

Спринтьорката Ивет Лалова спечели единствената победа за България във втория ден от шампионата. Тя отвя с видима лекота съперничките си в бягането на 200 метра, а преди финала си позволи да спести сили и затова завърши за неособено впечатляващите 23,33 секунди.

Сериозен принос за тима ни дадоха и Георги Цонов (16,24 метра в тройния скок), Митко Ценов (8:37:47 минути на 3000 метра стийпълчейз) и Радослава Мавродиева (лично постижение за сезона от 17,81 м в тласкането на гюле), които завършиха втори в дисциплините си.

Под възможностите си се представи спортист №1 на България Мирела Демирева. Олимпийската вицешампионка в скока на височина остана едва трета със 180 см, преодоляни едва от втори опит и отново не успя да покрие норматив за световното първенство в Лонон. Другата ни звезда Габриела Петрова пък зае 9-о място в нетипична дисциплина – скок на дължина с 5,94 м.

Така България се завръща във втора лига, а останалите изпадащи са Естония и Дания. Най-силни във Вааса бяха отборите на Швеция (320,5 т.), Финландия (314,5 т.) и Швейцария (305,5 т.), които си осигуриха място в елитната дивизия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт