Атомните подводници са апокалипсисът на света

След тях идва първобитно-общинният строй

Може ли някой да си представи краят на света - като хипербола или химера от бъдещето? Не е трудно, ако сте наясно с колосалните ударни възможности на съвременните атомни подводници. За несведущите само ще кажем: пред тях ужасите от култовата US лента “Апокалипсис сега” на Копола са като анимаоционно филмче. Една атомна подводница може да обиколи земното кълбо и да ви изненада отзад като в турска баня.След това да се върне в изходна точка, откъдето е тръгнала без да я забележат. Преди 4 г. най-новата руска подводница стоя няколко часа на 1 км. от Ню Йорк и си тръгна необезпокоявана. Една единствена такава с един залп е в състояние да унищожи половината земно кълбо. И най-съвършената ПРО може да неутрализира максимум 60% от ракетите при масиран ядрен удар. Останалите 40% са достатъчни да докарат световния апокалипсис. А сега си представете следния сценарии. Няколко атомни лодки от дъното на окена изстрелват балистичните си ракети с далекобойност 10-15 000 км. А има и такива, които летят с 30 000 км./ч. Известно време след пуска изплуват. Когато екипажите им излязат навън, ще видят, че са единствените човеци на земята.Тогава започваме от първобитно-общинния строй.

„Борей“ преодолява

всяка ПРОтиворакетна отбрана

„Борей“, подводница

Стратегическите атомни ракетоносачи от клас “Борей” имат водоизместимост 24 000 т. . Дължината на корпуса е 170 м, а широчината- 14 м. Всеки носи 16 междуконтинентални ракети с твърдо гориво “Булава” с далечина на полета 11 000 км, снабдени с 11 разделящи се бойни части с индивидуално насочване към целите. Подводниците разполагат и с шест торпедни тръби. Потапят се на дълбочина от 480 метра, като изкарват в океана до 100 дни и развиват скорост от 29 възела под вода.Тези подводни крайцери са проект от 4-то поколение и са без аналог в света. Такива подводници още никой не е строил. Одобрено е строителството на серия от осем корпуса, обсъждат се още два. Това е и изцяло първият руски модел подводница, проектиран след разделянето на СССР. “Борей” е серия от ядрени подводници с балистични ракети. Работата по най-новия модел “Княз Владимир” бе стартирана съвсем скоро. Москва се надява да замени старите си подводници от съветско време - “Тайфун” и “Делта” III с машините от новия клас Борей.

Атомните подводници “Борей” с помощта на ракетното си въоръжение са способни да “преодолеят” всяка система за ПРО”, заяви вицепремиерът на РФ Дмитрий Рогозин. Генералният директор на ЦКБ “Рубин”, разработило проекта “Борей”, Игор Вилнит пък отбеляза: “Дори и един кораб може да се задейства по такъв начин, че всичко ще бъде решено. Такава е бойната му мощ.”

„Охайо“ бе на о. Гуам миналата година

„Охайо“ подводница

Миналата година САЩ за първи път след края на 80-те изпратиха на о. Гуам стратегическа атомна подводница от серията “Охайо”, въоръжена с балистични ракети. За респект и сплашване. Причината пак бе напрежението със Северна Корея заради ядрената й програма и искрите, които прехвърчахатогава с Китай във връзка със ситуацията в Южнокитайското море. Дали това ще се случи пак, за да има възпиращ ефект спрямо севернокорейският милитаризъм, предстои да видим.Тогава за първи път бе дадена възможност на японски и южнокорейски военни да влязат и разгледат подводницита. USS Pennsylvania бе една от 14-те подводници клас”Охайо” на въоръжение във ВМС на САЩ. Тя е въоръжена с 24 ядрени ракети, всяка от която е с множество самонасочващи се глави, които поразяват различни цели. Подводниците се отличават от предшествениците си с мощен боен потенциал и повишената скритност на плаване, което ги прави трудно откриваеми. Първите осем подводници от серията първоначално бяха снабдявани с ракети “Трайдънт-1”, след това четири от тях бяха превъоръжени с крилати ракети “Томахоук”. Останалите получиха на въоръжение ракетите “Трайдънт-2”. Подводниците от типа “Охайо” са основата на стратегическите настъпателни ядрени сили на САЩ. “Охайо” е с водоизместимост почти 19 000 тона. Дълга е 171м, екипажът е от 100 души. Развива масимална скорост под вода между 24-28 възела.

Най-голямата е „Акула“,

с басейн и сауна

„Акула“ подводница

Най-голямата подводница в света е руска. Тя е по проект 941 клас “Акула”/по американска класификация- “Тайфун”/ Размерите й са гигантски: дължина – 173 м., широчина – 23 м., водоизместимост – 48 000 тона. Потапя се на дълбочина до 500 м. Екипажът е 150 военни моряци,от тях 50 са офицери. Може да плава под двода до 180 дни. Всяка подводница от този клас е въоръжена с 20 междуконтинентални балистични ракети с твърдо гориво с общо над 200 ядрени бойни глави с боен радиус 10 000 км. Всяка ракета тежи 9 т и е с разделяща се бойна част с индивидуално насочване на 10 бойни блока към зададените цели. “Тайфун” разполага и с ядрени торпеда. Подводницата се задвижва от два атомни реактора и две газови турбини.

За да си почива екипажът, който не е на дежурсво, на подводницата има малък басейн, солариум, сауна, спортна зала с гимнастичеки салон и кът за домашни любимци. “Акула” може да разбива лед с дебелина над 2 м. По време на Студената война подводниците “Тайфун” оперират във водите на Северния Атлантик. За да изпълнят бойна задача, не е било нужно да са под вода или в открито море. Подводниците са могли да изстрелят балистичните си ракети и от доковете, където са на пристан. Така ракетите изминават най-краткия път през Арктика до САЩ. Военни експерти твърдят, че една подводница е способна да унищожи с ракетите си живота на половината земно кълбо.

„Вирджиния“ води и скрити спецоперации

„Вирджиния“ подводница

Американските атомни ударни подводници от клас “Вирджиния” засега са общо 10. Четири от тях “Калифорния”, “Хавай”, “Тексас” и “Северна Каролина” са в базата Пърл Харбър на Хавайските острови. Цената на една е $2,5 млрд. Плановете са да бъдат построени поне още 20. “Вирджиния” е с водоизместимост от 7800 т, дълга е150 метра. Екипажът е 130 души. Подводницата може да се потапя на дълбочина до 250 м и да развива скорост от 25 възела, или 46 км/ч. Въоръжена е с торпеда и крилати ракети “Томахоук”. Този тип подводници нямат класически перископи, а са оборудвани със специална цифрово-електронна апаратура.

Преди някоко години руснаците изгониха от техни води в Баренцово море една “Вирджиния”. Тогава към мястото бе изпратена специална групи за борба с подводници, включително самолет Ил-38. Руските военни се свързаха с командира на американската подводница и след 30 минути разговор, не е ясно какво са си приказвали, US лодката обърна курса. Десетата “Вирджиния”- “Минесота” е построена за 5г. в корабостроителницата “Хантингтон Ингаллс индастриз”. Водоизместимостта на “Минесота”, вариант “блок II”, също е 7800 т. “Вирджиния” са предназначени за извършване на самостоятелни операции против подводници и надводни кораби на противника,за скрито провеждане спецоперации в маловодни райони, нанасяне на удари по земни цели с крилати ракети, осигуряване на охрана на бойни кораби и т.н.

„Казан“ е направена в най-голямата

сграда на Европа

„Казан“ подводница

На 30 март т.г. бе пусната на вода най-новата руска атомна подводница по проект 885 “Ясен”- “Казан”. Когато “Казан” започна бавно да излиза от цех №53 в завода в Северодвинск, на 1200 км. от Москва, започнаха да вият корабните сирени. А цех №53 е най-голямата сграда в Европа, в която се правят едновременно 4 атомни подводни крайцера. Когато витлото на замаскирания с брезент и радиопоглъщащи плочи кораб пресече прага на цеха, подводницата спря. Тя остана така едно денонощие, за да покаже на чуждите спътници-разузнавачи, че Русия е произвела втория и най-съвременен кораб от серията многоцелеви ударни субмарини. “Казан” не е по-евтин от US подводниците. Струва $ 3,5 млрд. Корпусът е от високоустойчива стомана с понижени магнитни свойства. Затова “Казан” се потапя на повече от 600 м (обикновените достигат до 300 м), което я прави недосегаема за съвременните оръжия срещу подводници. Максималната скорост е над 30 възела (60 км/ч). Ракетният отсек е с осем универсални ракетни шахти за 32 противокорабни ракети “Оникс”. На базата на тази ракета се разработва хиперзвуковият ударен комплекс “Циркон”. В същите универсални пускови установки могат да бъдат поставени далекобойни крилати ракети “Калибър”. Те за първи път демонстрираха възможностите си в хода на сирийската кампания, когато удариха “Ислямска държава” от 2500 км. разстояние.

„Морски вълк“

се потапя на 600 м

„Морски вълк“ подводница

Подводниците “Seawolf”/морски вълк/ са предвидени да установят доминация на американците под вода. В края на 80-те ВМС на САЩ са пред криза. Руснаците получават разузнавателна информация, че техните подводници могат да бъдат проследявани по звука на витлата и търсят начин да ги усъвършенстват. Японската “Тошиба” продава модерни витла и ефектът скоро се усеща.Руските “Акула” стават много по-тихи, могат да се гмуркат на 600 м. Американските от клас “Лос Анджелис” по това време могат само до 200 метра. Затова щатският флот отговаря с амбициозен план – създаването на подводници с ядрени глави, които да отговорят на предизвикателството. Подводните кораби от “Seawolf” са конструирани да бъдат по-тихи и да се потапят по-дълбоко. Мощността на турбините е 52 000 к.с.

Така подводницатга развива скорост от близо 65 км/ч (35 възела). Сонарните им системи засичат различни заплахи, сред които и мини. Те са ловци и под вода с осем торпедни цеви и са много по-тихи от “Лос Анджелис”. Финансовите параметри обаче не са изгодни за САЩ. За строителството на 12 подводници от този клас са нужни $ 33 млрд. Въпреки че са произведени три подводници “Seawolf”, щатският флот има ползи от тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии