Аудиокомпромат за 700 000 лв. срещу министър Банов (обзор)

Депутатът от БСП Елена Йончева праща сигнал до ОЛАФ и прокуратурата

Според левицата на фирма, ремонтирала Ларгото, била спестена неустойка за закъснение

Не е трябвало да се връщат и 315 000 лв. на фирмата

Аудиокомпромат срещу министъра на културата Боил Банов представи пред журналисти депутатът от БСП Елена Йончева. Пуснат бе запис, на който се чува как министърът на културата Боил Банов опрощава 700 000 лв. на частна фирма.

“Средствата са европейски, а въпросните 700 000 лв. са неустойка за фирма, която работела по проект за ремонта на Ларгото, културно-комуникационен комплекс “Сердика” 2-3 етап”, обяви Йончева.

Тази афера “Ало, Банов съм”, не е схема на г-н Банов, а схема на правителството на Борисов. Какъв е интересът на тогавашния зам.-министър да опрости тези 700 000 лева и защо защитава интерес на частна фирма, а не на държавата?”, попита депутатката.

На “Позитано” 20 Йончева пусна аудиозапис от 2016 г., направен от служител на министерството на културата. По това време Банов е зам.-министър и дава указания на независимия строителен надзор как да бъдат подправени документи, за да не плати изпълнителят неустойка от 700 хиляди лв.

“На Ларгото има отчетени 33 дни закъснение. Ние трябва да им искаме 700 000 лв. неустойка. За да не се съдим 10 г., които не е ясно какво ще дадат - да намерим периоди в строителството, примерно два пъти по 15 дни, в които не е имало в строителни книжа отчетено нищо и да пуснем акт 10 и акт 11 за спиране, за да може да излезе на чисто, че няма закъснение”.Това иска Банов от Атанас Ангелов, който е от независимия строителен надзор.

Депутатът от БСП Пенчо Милков, който е юрист, обясни че е проследил цялата процедура по документи и е открил, че акт 10 и 11 за спиране са издадени.

Той обяви, че през декември 2016 година има и проверка от Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ), която установява, че строителството на Ларгото е спирано 5 пъти. Инспекцията няма как да потърси опростените 700 000 лв. за закъснението, но посочва, че следва да се заведе иск за друго закъснение в размер на 751 000 лв. От АДФИ установяват, че изпълнителят твърди, че е приключил обекта на 20 януари 2017 г., но Акт 15 е издаден на 23 февруари, а Акт 16 на 7 март , като строителните работи са продължили до 7 март.

“Възложителят не е трябвало да връща на изпълнителя и гаранцията за изпълнение, която е 315 000 лв. В договора е записано следното: Освен дължимата неустойка, възложителят усвоява и гаранцията за изпълнение”, коментира Милков. От БСП обявиха, че настояват за оставката на министър Боил Банов.

“Парламентарната група на ГЕРБ стои твърдо зад министъра на културата Боил Банов. Отказваме да вярваме на фалшивите новини, доверяваме се на институциите”, посочи Тома Биков в парламента.

 

Румяна Арнаудова: Незабавно започна проверка на твърденията

Разпитват Банов в кабинета му

04_04“Главният прокурор се самосезира и разпореди незабавно извършване на проверка по твърденията за злоупотреби на министър Боил Банов при строителството на Ларгото, каза вчера Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров. По думите й още същия ден спецпрокурори ще разпитат министър Банов в кабинета му и ще изземат необходимата документация. Ще се проверява договора с консорциума от фирми, дейностите им и последващите действия на министерството по изпълнението на проекта.

“Данните, представени от г-жа Йончева, сочат за евентуално извършено престъпление по служба или безстопанственост, поясни Арнаудова. В прокуратурата очакват записът да бъде предоставен в пълния му вариант, за да му се назначи експертиза дали е автентичен и евентуално да бъде приобщен като годно доказателствено средство.

 

Боил Банов: Няма опростени пари, от 4 години ме рекетират

Записът вероятно е монтаж

04_02Няма опростени пари, има заведен иск от Министерството на културата към фирмата изпълнител на ремонта на Ларгото за забавяне и неизпълнени дейности за 750 000 лв. и в момента текат съдебни дела.

От 4 години съм рекетиран с някакви записи. Лицето се казва Ангел Ангелов и беше директор на дирекция „Европейски програми и проекти” в Министерството на културата. Вежди Рашидов го уволни за поредица гафове.

Аз не се поддавам на рекет. Разпространеният запис от БСП вероятно е монтаж.

Готов съм с оставката си, не съм я разписал, не съм се родил министър, имам морал, давам си оставката веднага, когато премиерът прецени, вече говорих с него.

Ще се консултирам с адвокати и когото мога, ще го съдя.

 

Вежди Рашидов: Изпратил съм случая в съда

Уволних Ангел Ангелов

Реагирал съм на случая с Ларгото и съм го изпратил на съд още след като се върнах от лечение в Германия.

Проверих през правната дирекция. Подписал съм заповед да се заведе дело и да се заплати неустойка за забавени срокове. Тук става въпрос за бавене на строителя.

В момента тече дело на втора инстанция. Имаше и европейски одити на проекта за Ларгото.

Аз уволних Ангел Ангелов, заради съмнения в непрозрачност на негови действия по Норвежката програма. Не можех да допусна да има грам съмнение за корупция и непрозрачност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България