Афганит - камъкът на мъдростта

Афганит с пирит и кристали калцит. Цветът му варира от небесносин до мастиленосин, зелен и дори бял. Освен в Афганистан, находища има и в Таджикистан, в Забайкалската територия, Италия, Германия, САЩ и Канада. Но европейските афганити са бледи или безцветни.

Наречен е на страната, в която е открит

Минерал с рядка красота

Афганитът е колкото красив, толкова и рядък минерал. Не са мнозина щастливците, които са успели да се сдобият с този приказно красиви прозрачен син камък. Той носи душевен мир на своя притежател и ненапразно е смятан за камък на мъдростта. С него продължаваме поредицата “Тайните на камъните”.

Навярно част от читателите дори не са чували, че съществува минерал на име афганит. Това е обяснимо: афганитът един от най-редките камъни в света. До 1968 г. и светът не знаел нищо за него - тъкмо тогава е бил открит и регистриран като отделен камък. Кръстен е на Афганистан, страната, в която е намерен в мина с яркосиния камък лапис лазули в провинция Сара-Санг Бадахшан.

Бижутерите се влюбили в неговата чиста и спокойна красота. Когато се вгледаш в афганита, погледът ти сякаш потъва в най-кристалния планински извор. Удоволствието да създадеш изящно бижу с афганит с високо ювелирно качество обаче скоро се оказва малко нерентабилно. Да, афганитите са използвани в бижутерията заради прекрасния си син цвят, който варира от светли тонове на аквамарина до наситени сапфирени нюанси. Може да бъде нежнозелен до безцветен. Но той е доста мек камък и лесно се надрасква. Затова е за предпочитане да бъде обработен и поставен в брошки, висулки или обици. За ювелирни цели афганитът се обработва и под формата на кабошони за различни видове украшения.

Афганитът е минерал от групата на канкрините. Намира се в тънки жили, прорязващи кристалите на лазурита. В природата се среща и като изкривени кристални формирования, като микрокристали, а също и под формата на закръглени зърна. Освен с лазурит, негови кристали често се срещат в съчетание с минералите диопсид, мусковит, калцит и пирит. Съпътстващи минерали на афганита могат да бъдат още везувиан и оливин.

Блясъкът му е стъклен, но може да е и мазен - все едно прелестният камък е бил топнат в зехин. Най-ценният афганит е напълно прозрачен и без дефекти, но може да бъде и полупрозрачен. Както вече споменахме, твърдостта му не е голяма - 5-6 по Моос (диамантът е 10). Лесно се разтваря в разредена солна киселина, като отделя сероводород и силикагел.

Има го в Таджикистан, в Забайкалската територия, в Италия, в Германия, в САЩ и Канада. Но истинската му родина е Афганистан там са най-красивите кристали, които достигат големина до 10 cm.

Красивите си сини багри афганитът дължи на оцветяващият агент - сярата, която е част от неговия сложен химичен състав. Минералът е много подобен на содалита, но при нагряване цветът му остава непроменен, за разлика от содалита, който става розов. Афганитът също променя своя цвят, но под ултравиолетова светлина. От син става розов или червен. Той притежава съвсем слаба радиоактивност.

Извлича отровите

През миналия век лечителите вярвали, че стрит на прах афганитът е способен да извлича отровите от човешкото тяло. Препоръчван е като минерал, който укрепва костната система. Използван е и като средство срещу главоболие и зъбобол. Като цяло облекчава болката и помага срещу безсъние.

Прави ни милостиви

Афганитът е считан за камък на мъдростта. Носен е като амулет, тъй като се вярва, че успешно премахва отрицателни енергийни въздействия. Твърди се още, че афганитът е мощен източник на енергия, която прочиства ума и подпомага обективното и аналитично възприемане на ситуациите. Според някои, дори прогонва страховете от публично говорене. Вярва се още, че е камък, който укрепва добродетели като милосърдие и състрадание.

 

Помага да се свържем с висшите същества

Дава достъп до Акашовите записи

Носи покой на болните от нерви

Афганитът има висока вибрация, за която се знае, че стимулира мозъка. Това помага да проясним мисълта си и да успеем да разберем как да разрешим проблемите. Този камък има добро действие върху коронната чакра, което подпомага комуникацията и повишава психическите способности. Афганитът е мощен, пречистващ и балансиращ лечител, който носи душевен мир. Заслужава си да се използва в медитацията, тъй като ви помага да направите по-силна връзка с по-висши същества или водачи в духовните сфери. Общуването с тях може да ви помогне да придобиете знанията, които търсите, а енергията на камъка може да ви помогне да го припомните при завръщането си.

Ако работите по решаването на въпроси, които смятате, че могат да се отнасят до събития, които може да са се случили в миналото в друг живот, използвайте енергията му , за да ви помогне да разберете какво трябва да знаете.

Тя може да ви помогне да разследвате да четете и разбирате информацията, съхранявана в Акашовите записи.

 

Как да го разпознаем

Осветете афганита с УВ лампа

Бил е непознат за ювелирите до 1968 г.

Афганитът е толкова рядък камък, че, когато го купува, човек обикновено е нащрек, че може да му предлагат заместител. За разлика от много свои събратя, точно този минерал може много лесно да бъде проверен. Поставете го под ултравиолетова светлина и т той ще засияе в яркорозово.

 

 

 

Прави Девата по-блага

Препоръчва се на рогатите Овен и Козирог

Астролози препоръчват носенето за късмет на този скъпоценен камък от хора, родени под зодиакалните знаци Дева, Овен и Козирог. Причината е в свойството на афганита да прави хората по-обичливи и сърдечни. За спешно нуждаещия се от мъдрост Овен е направо задължително да носи в себе си афганит - разбира се ако успее да си намери.

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл