Африка спасява Пирин с подписи, събрани от „зелените“

Преброяване на „еколозите” поиска бизнесът

„Природозащитните” организации се финансират от конкуренти от чужбина и от рекет, според изп.-директор на КРИБ

Трябва да е ясно кого представляват, обяви Евгений Иванов

Африка спасявала Пирин с подписи, събрани от “зелените”. Това се разбра от думите на изпълнителния директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов.

“Природозащитните” организации събирали подписи с лозунг “Спасете Пирин” на Черния континент, защото били против изграждането на втори кабинков лифт в ски зона “Банско”. “Там не знаят къде се намира България, камо ли Пирин, но се подписват и ги дават на нашите депутати и те ги приемат. Това за нас е престъпление”, каза изпълнителният директор на КРИБ. Той участва в пресконференция, на която бизнесът в лицето на четирите работодателски организации – КРИБ, АИКБ, БСК, БТПП, представи своите приоритети за 2019 г.

Те настояха институциите да преброят “зелените” организации и да поставят ясни критерии коя от тях кого представлява.

“Както нас, работодателските организации, ни броят, същото да бъде въведено за “еколозите”, заяви изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов.

“Не можем да допуснем почти всеки инвестиционен проект да бъде атакуван от така наречените “зелени”. Това са едни измислени групи, създадени за да пречат”, каза още Иванов.

Според него част от “зелените” организации са финансирани активно от външни чуждестранни конкуренти на българския бизнес.

“Други са просто рекетьори, които обжалват, ако не получат пари за определени свои проекти”, допълни Евгений Иванов.

По думите му не може една месарница да обжалва интерконектор, от който държавата зависи стратегически. “Или чужда медия, като “Дойче Веле”, да дава акъл как да се развива курортът Банско. Лошото е, че наши медии услужливо тиражират тия съвети”, каза Иванов.

Той припомни и местния референдум в Трън, организиран след манипулации на “зелените” и така бе спряна инвестиция за 200 милиона лева за възраждане на златодобивната мина. “Незаконните референдуми са престъпление. А същевременно се оплакваме, че определени части от България са западнали. Същото бе и с добива на конвенционален газ – и същите тези 30-40 души (от “екологичните” организации – б.а.) се подписваха и там”, обясни Евгений Иванов.

 

Темида

Абсурдното решение за Пирин

Позицията на КРИБ относно “зелените” е обявена седмица, след като 5-членен състав на Върховния административен съд прие жалбите на “зелените” и отмени промените в действащия План за управление на Национален парк “Пирин”. Корекциите бяха приети от Министерския съвет (МС) на 28 декември 2017 година. С тях се позволяваше изграждането на втори кабинков лифт в ски зона “Банско”, както и развитието на зимния туризъм в цялата страна. Един от основните мотиви на магистратите е, че е нарушен чл. 21 от Закона за защитените територии, въпреки че в предишни години по аналогични казуси съдебните състави са отхвърляли жалбите на “еколозите”.

Заради това противоречие “Труд” потърси за коментар юристи от водещи български и европейски кантори. Те са категорични, че мотивите на магистратите за отмяна на решението на МС са лишени от правна логика. Експертният прочит на мотивите на ВАС четете утре.

 

Кметът на Банско Георги Икономов пред „Труд”: Нека разберем чий интерес защитават „еколозите“

“Зелените” организации в България трябва да бъдат проверявани, както се прави и с работодателските. В крайна сметка нека да разберем поне чии интереси представляват “еколозите”. Да не се окаже накрая, че става въпрос за интереса на 2-3 семейства”, заяви пред “Труд” кметът на община Банско Георги Икономов по повод позицията на КРИБ.

Икономов обясни, че никой не иска да му се спират инвестициите и развитието, но в България се случвало точно това. “Повечeто от законите са написани така, че да се водят дела в различни посоки в продължение на години. Ако беше записано, че се позволяват лифтове, кой можеше да обжалва”, каза още кметът.

Днес в курортния град бяха проведени две работни срещи с Британското посолство в България и с маркетингови експерти от швейцарския курорт Вербие.

 

Мнения за “Труд”

Васил Велев, председател на АИКБ: Изнудват инвеститори да плащат рекет

02-03-1Не трябва зад оправданието, че се опазва околната среда, да се стопира развитието на икономиката. Стопира се, или защото инвеститорът отказва да плати рекет на т. нар. „зелени“, или защото те вече са взели пари от конкурентите, за да саботират проекта. Как точно се опазва природата в Банско със забраната за втори лифт? Сега хората вместо да ползват най-екологичния транспорт – електрическия, ще се качват с колите си в планината.

 

Радосвет Радев, председател на БСК: Проблемът е в некадърните закони

02-03-2От пълното безобразие по време на социализма към екологичните норми сега отиваме в другата крайност – бизнесът да страда от абсурдни еконорми. Проблемът не е в решението на Върховния административен съд за Банско, а в некадърните закони. Защото в Австрия именно правната норма позволява там да има толкова много писти. Сега се заговори за промяна в закона, но тя трябваше да стане отдавна. Номер едно сме по производство на ски, но къде ще ги караме.

 

Евродепутатът Ангел Джамбазки: „Зелените“ са вредни за България

02-03-3Позицията на КРИБ е логична и навременна, дори е доста дипломатична. Така наречените “еколози” никога не са стъпвали в планина. Това е една шепа от съпрузи, роднини, които работят за чужди интереси и са вредни за българската икономика. Тяхната работа е да получават чуждестранни грантове, за да пречат на развитието на България. Спряха инвестицията в Трън и сега това, което се случва там, е че циганите секат гората. Това ли е екологично.

 

 

Работодателите предлагат

Работникът да плаща 50% от осигуровките си

Искат НОИ да покрива и първите три дни болнични

Работниците да плащат 50% от осигуровките си, предложиха единодушно работодателските организации КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП. В момента разпределението на осигурителните вноски между работодателя и служителя е 60:40. Бизнесът иска разпределението на вноските с работниците да бъде поравно, което означава хората да плащат повече за осигуровки. А за да не бъдат намалени сумите, които хората получават чисто, фирмите може да вдигнат заплатите. Другата идея на работодателите е в трудовия договор да бъдат включени всички осигуровки и данъка върху доходите за съответния работник, с което размерът на средната заплата ще бъде повишен за статистически цели.

Редуциране на данъчната тежест за бизнеса остава приоритет на работодателите, като според тях е необходима отмяна на данъка върху дивидентите на компаниите и намаляване от 15% на 10% на налога върху доходите на едноличните търговци. Работодателите се надяват тази година да е последната, в която фирмите плащат първите три дни болнични на служителите си.

АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП искат и обещаното им електронното правителство. Именно постоянното отлагане на тази стъпка според работодателите е една от основните причини инвеститорите да не идват в България. „Българското управление и българската икономика продължават да са силно офлайн”, заяви председателят на БСК Радосвет Радев. Остават и исканията им за среща с приема Бойко Борисов за разрешаване на проблема със скъпия ток за предприятията. Бизнесът настоява и за реформа в енергетиката. След предложенията на работодателите е и листване на държавните енергийни дружества на Българска фондова борса, както и таксата „задължение към обществото“ да бъде плащана и от износителите на ток.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес