Афродита и Красимир Колеви от Стара Загора: Животът в хармония с природата е извор на здраве

Доктор Емилова е отговорен водач по пътя на промяната

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 46 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

От години Красимир се интересувал от здравословния начин на живот, изчел много автори - световни капацитети по темата. Следял и за новости в интернет. Искал да разбере дали прекомерната консумация на месо е била сред причините за смъртта на баща му. Той имал на трапезата си месни продукти в голямо количество на всяко хранене. Майката на Красимир приемала постни ястия, плодове и зеленчуци и достигнала достолепна старост. Сравнението било твърде убедително и мъжът избрал да се погрижи за здравето си, като внимава какво слага на трапезата.

Със съпругата Афродита наблягали повече на салатите и подбирали менюто си, но приемали и месо, риба и млечни продукти. През 2016 г. започнала промяната, първо за Красимир. Той се срещнал с д-р Емилова, впечатлен от нейната убедителност, след като изгледал телевизионни интервюта и участия на лекарката. Кръвното му налягане стигало стойности 190/95, преди време изхвърлил оксалатен камък от десния бъбрек, за “спомен” му останали песъчинки. Лекуван бил с различни медикаменти и за хроничен цистит. Д-р Емилова установила, че оцветяването на урината на Красимир е предизвикано от дълго приеман всеки ден чист сок от цвекло. Оказало се, че не са необходими медикаменти, а промяна при приготвянето на сока.

Препоръката на лекарката била мъжът да направи 10-дневна програма. 7 от тях преминали леко в медицинския център, но при връщане на работа Красимир още не бил подготвен да се справя сам. Той е наблюдател в мисията на ЕС в Косово и често е подложен на голям стрес и натоварвания. Казва, че там им предлагали качествена храна, но като здравословно препоръчвали пилешкото месо, а от лекциите на лекарката Красимир вече знаел колко вредни хормони и антибиотици се приемат заедно с пилето. Започнал сам да прави менюто си, като комбинирал наличните продукти. Подбирал различни зеленчуци, подготвени в стола за гарнитура на основните ястия с животински продукти и подправял салатата само със сок от лимон или добавял авокадо. До обед оставал само на фреш от моркови, ябълки, цвекло и лимон. Правел си и смути с много спанак и плодове.

Само 7 дни стриктно изпълнение на програмата на д-р Емилова имали върху мъжа чудодеен ефект. По неин съвет започнал да приема роден пробиотик. Преливал от енергия, справял се с всякакви натоварвания и трудности. Веднъж на 7 дни оставал само на вода.

При възможност няколко пъти седмично бягал по 9 км в пресечена планинска местност, близо до базата на мисията. Правел го с лекота и без умора. През зимата група колеги направили поход в планината от 15 км. 59-годишният Красимир изпреварил останалите с 15 минути и предизвикал възхищението на най-младия колега - само на 27 години.

За пореден път мъжът посетил медицинския център през тази пролет. Оплакванията му отзвучали, кръвното налягане се нормализирало, имал желание да прави по-често гладувания и да умножава добрите резултати. Сам признава, че решил да остане на вода за по-дълго време под влияние на написаното от Пол Брег. Но към четвъртия-петия ден почувствал дискомфорт. Усетил стягане в гърдите и общо неразположение. След коронарография кардиолозите изказали предположение за стеснение на артерии и препоръчали медикаменти. Мъжът се консултирал и със специалисти в Ст. Загора, но не получил точна диагноза. Обяснението намерил при д-р Емилова. След подробни изследвания тя била категорична, че при Красимир е бил нарушен електролитния баланс от гладуване само на вода и заради намалените нива на калий сърдечният му ритъм се нарушил. Препоръчала природосъобразно хранене и състоянието на мъжа бързо се стабилизирало.

Преди да посети медицинския център през август т. г. той останал 12 дни на диня и по съвет на д-р Емилова още 4 дни на домати. В центъра дошъл за захранването и споделя, че вкусът на храната, приготвяна от екипа на лекарката е несравним и с най-изтънчените ястия. С Красимир дошло и семейството му- съпругата Афродита и 13-годишният син Кристиян. Жената била изчела всички свитъци с обяснения, съвети и рецепти, давани от лекарката на пациентите. Преди поредното си отиване в Косово съпругът оставил у дома литературата и така плодолечението си намерило още един стриктен последовател.

Афродита четяла и точно изпълнявала всички препоръки. Казва, че не срещнала никакви трудности, нямала оплаквания. Тя е в агенция за недвижими имоти и нито за ден не се откъснала от работата. Силите є сякаш извирали, усещането било за щастливо летене. Красимир обаче бил неспокоен и всеки ден звънял да пита какво се случва с жена му. Настоявал да прекрати плодолечението, защото вече знаел, че не бива да се гладува без лекарски контрол. Афродита направила 45 дни плодолечение и се захранила без сътресения, пак по схемата на лекарката. Разделила се с почти 4 кг и станала 48 при ръст 161 см, точно както искала да бъде.

Спортните й занимания били на открито по няколко часа сутрин и вечер с немската овчарка. Убедена е, че тази “дисциплина” зарежда със свежест клетките и душата - с лекота.

Жената никога не е прекалявала с вредни храни, но сега семейното меню е различно. Консумират плодове, зеленчуци, ядки, семена и др. Обичат боб, запечен в гювечета, а според Красимир жена му е ненадмината в приготвянето на имамбаялдъ. Отнема 6 часа, но е уникално на вкус. Надяват се, че синът Кристиян ще се размине с вредните бързи храни, следвайки добрия родителски пример.

 

Рецепта на главен готвач Илия Илиев

Кьопоолу (1 порция)

Продукти:

150 г. патладжан, 150 г. червени чушки, 1/2 скилидка чесън, 20 г. обелен и почистен от семките домат, 10 г. орехи, няколко стръка магданоз, 1 щипка морска или хималайска сол.

Приготовление:

Патладжанът и пиперът се изпичат и оставят в малка тенджерка под капак да се задушат за около 15 мин. Обелват се и към тях се прибавят домата, орехите и подправките. Зеленчуците са намачкват добре с вилица и се разбъркват с останалите съставки. Сервира се с листенца магданоз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве