Ахмед Муса Ахмед агитирал мюсюлманите у нас да подкрепят ИДИЛ

Ахмед Муса Ахмед е проповядвал, че всеки мюсюлманин в България трябва да подкрепя "Ислямска държава" (ИД), да подпомага армията на ИД и да разпространява идеите на лидера на организацията Абу-Бакр ал Багдади, предаде БНР. Това е заявил един от тайните свидетели по делото срещу 14-те подсъдими за призиви към джихад в Пазарджик.

Над три часа продължи разпитът на тайния свидетел номер едно. В показанията си пред съдия Кристина Пунтева той е заявил, че Ахмед Муса Ахмед е внушавал, че държавните институции са слаби и никой не е длъжен да ги зачита, а всеки, който не изповядва върховенството на Шериата, е последовател на дявола.

Адвокат Алтай Куцев поиска нов разпит на свидетеля в присъствието на обвинението и защитата, но съдът не прие това. Според адвокат Куцев така проведеният разпит на тайния свидетел опорочавал процеса:

"Законодателството има пропуск в тази насока. Държавата да си осигури механизъм, да си направи наредба, да се направят закрити помещения с деформация на гласа, ние да сме сигурни, че вътре действително има някой, който дава показания".

А на въпрос на БНР дали сега има съмнения, Куцев отговори:

"Ние въобще можем ли да бъдем сигурни дали горе има някой."

Адвокатите зададоха въпроси в писмен вид на свидетел номер едно. 10 въпроса зададе и Ахмед Муса Ахмед.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право