Ахмед Муса отказва да се яви в Апелативния съд в Пловдив

Ахмед Муса

Ислямският проповедник от частната джамия "Абу Бекир" в Пазарджик Ахмед Муса Ахмед е подал писмено заявление, с което се отказва да се яви лично на заседанието в понеделник от 9.30 часа в Пловдивския апелативен съд, където делото срещу него и още 12 мюсюлмански ходжи стартира от начало. Дотам се стигна, след като Върховният касационен съд свое решение № 71/28.07.2016 г. отмени присъдата на Пловдивския апелативен съд и го върна за ново разглеждане от друг съдебен състав.

Тъй като на този етап от новия процес присъствието му не е задължително, подсъдимият Ахмед Муса е направил изрично заявление, че предпочита да остане в затвора в Пазарджик, където е задържан по делото за разпространение идеите на "Ислямска държава" и радикален ислям, съобщиха от Съдебната палата в Пловдив.

По повдигнатите спрямо Ахмед Муса Ахмед обвинения по чл.108 ал.1 НК, чл. 109 ал.2 НК, 164 ал.1 НК, при първото разглеждане на делото Пловдивският апелативен съд му наложи общо наказание 2 години лишаване от свобода. По повдигнатото обвинение по чл.109 от Наказателния кодекс неговите съучастници в деянието бяха освободени от наказателна отговорност и им беше наложено административно наказание по реда на чл.78а от НК. С отменителното решение на ВКС делото беше върнато за ново разглеждане в тези части. В първото заседание по делото Апелативният съд назначи 2 експертизи - съдебно-техническа и комплексна тюркологична, арабистка и теологическа. Към настоящия момент не са посочени вещи лица, които да бъдат включени в състава на експертизата от съответните университети и БАН.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България