Ахмед Муса отново отказа да се разкарва до Пловдив заради дело в Апелативния съд

Подсъдимият по делото срещу 13-те имами Ахмед Муса Ахмед отново е отказал да се яви в Пловдивския апелативен съд, където процесът срещу него и 12-те му „апостоли” стартира от самото начало, но при друг съдебен състав.

Дотам се стигна, след като Върховният касационен съд отмени присъдата на Пловдивския апелативен съд и го върна за ново разглеждане. На „първо четене” Ахмед Муса бе осъден от пловдските апелативни магистрати на 2 години затвор, но присъдата му все още не е влязла в сила.

В момента имамът от частната джамия „Абу Бекир” в квартал „Изток” се намира в следствения арест на Пазарджишкия затвор по друго дело – за радикален ислям и разпространение на идеите на „Ислямска държава”. По изрично заявление на подсъдимия Муса, че не желае да се яви в съдебно заседание, тъй като присъствието му не е задължително, същият няма да бъде приведен от затвора в Пазарджик на делото в Пловдивския апелативен съд, насрочено за 27 юни (вторник) от 9.30 часа, съобщиха от Съдебната палата в града под тепетата.

В първото заседание по стартиралото от самото начало дело Апелативният съд в Пловдив назначи съдебно-техническа, както и комплексна тюркологична, арабистка и теологическа експертиза. Спрямо подсъдимия Ахмед Муса Ахмед са повдигнати обвинения по чл.108 ал.1 НК, чл. 109 ал.2 НК, 164 ал.1 НК.

Срещу неговите съучастиници в деянието прокуратурата бе повдигнала обвинения по чл.109 от НК, но 12-те имами бяха освободени от наказателна отговорност и им беше наложено административно наказание по реда на чл.78а от НК. С отменителното решение на ВКС делото беше върнато за ново разглеждане именно в тези части.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България