Ах, тези торти

Албена ИвайловаЧленувам в една група – „Майките на София“. От време на време има полезна информация за такива като мен - млади майки на стари години.

Администраторите на групата са по-скоро симпатични. Спират расистки коментари, опитват се да насочат групата към по-смислени неща - например подкрепа за протеста на майките на деца с увреждания. Никакъв шанс. Майките на София се интересуват от други неща - колички по 2 хиляди лева, столчета по хиляда и торти. Ах, тези торти! Торти за прощъпулник, торти за бебешки рожден ден, торти за рожден ден на 1, 2, 3 години - те са коренно различни… Има си торти за всичко, майките на София знаят това. От два дни постингът за майките на деца с увреждания стои със скромните 20 коментара на загрижени жени, докато постинг за променен дизайн на торта от 250 лева продължава да събира стотици коментари.

Не, това не са торти - това е веруюто на средната софийска майка, нейната настолна книга, нейната добавена стойност в живота, истинският принос за бъдещето на нейното дете - тортата! Ако някога ме е хващал страх за държавата и бъдещето, то не е било в драматичните обрати на нашия политически бекграунд, а през тези два дни при прочитането на 172-ия коментар за торти, на 258-ия коментар за торти, на 454-ия коментар, на 155-а снимка на торта. Коментар номер 500 не искам да го чета, щото ще се гръмна.

Тортената драма има и институционален прочит в лицето на Надя. Надя е млада и руса софийска майка. Надя е младши експерт в президентството, което сама гордо съобщава. Надя удари в земята всички софийски майки като написа, че не купува торта под 5-6 лева парчето и последната торта, която е поръчала за невръстното си дете, е от 450 лева. Попитах Надя как държавен служител може да си позволи торта от 450 лева, щото за мен това е срамно и тъжно. А още по-тъжно ми става, като се сетя, че на майка ми - офталмолог, хирург и специалист по детска офталмология, й е отредена пенсия от 270 до 300 лева с увеличението.

Това е положението, драги приятели. Тортите ще потопят бъдещето на България. Амин!

От фейсбук

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари