Ах, тези трактори

Belarus' midfielder Ivan Maevski (L) and Bulgaria's midfielder Ivelin Popov vie for the ball during the FIFA 2018 World Cup football qualifier match between Belarus and Bulgaria in Borisov, outside Minsk, on June 9, 2017. / AFP PHOTO / MAXIM MALINOVSKY

Ах, тези трактори. Пак този пусти Борисов. Преди 10 години бившият собственик на „Левски” Тодор Батков се пошегува под мустак, че трактористите от БАТЕ (Борисов) няма как да спрат „Левски” за Шампионската лига. Уви – „сините” направиха ново географско откритие. После „Литекс” тръгна да мие „синия” срам и също катастрофира. Благодарение и на българския футбол БАТЕ стана тим от Шампионската лига.

Днес „Борисов Арена” е нов модерен стадион, какъвто у нас няма. В неговия епицентър само потвърдихме, че не сме голяма работа. Беларус е отбор без почти никакви футболни достойнства. И ни би с 2:1. Създадохме единственото си положение при гола в 91-ата минута. Факт – държахме повече топката. Но умните на терена бяха от Беларус. Правеха това, което могат – да се борят. В един мач вкара два гола, колкото имаха във всички квалификации досега.

Най-мъдро загубата анализира вратарят Николай Михайлов: „Нищо не ни се получаваше.” Няма как да вкараш, без да улучиш вратата.

А пристигнахме на Беларуската гара със закани, че вече сме фактор в групата на смъртта. Бързо се главозамаяхме от победата с 2:0 над Холандия през март. Лековато пропуснахме факта, че „лалетата” са в невиждана криза. Че останаха четвърти в квалификационната група за Евро 2016 след Исландия, Чехия и Турция. Окей, високото самочувствие не е лошо. Но трябва да е поне малко подплатено.

Селекционерът Петър Хубчев е светъл лъч в сивия ни футбол. С него България вече е подреден отбор. Но малцина го послушаха, че Беларус ще е по-труден от Холандия...

Трябва да признаем – България няма качество. В титулярния състав играха зачеркнатият от месеци в „Левски” Георги Костадинов, твърдата резерва в „Касъмпаша” Васил Божиков, рядко влизащият в „Кротоне” Александър Тонев и дори Ивелин Попов, който прекара твърде много минути на пейката в руския шампион „Спартак”. Хубчев каза, че има футболисти, които са го разочаровали. Със сигурност един от тях е двукратният №1 на България Попов. Същото се отнася и за Божидар Чорбаджийски, направил дузпата за 0:1. Но и в ЦСКА бранителят е така несигурен, както бе и в Борисов. Неведнъж „червения” юноша бе виновен за голове във вратата на отбора си. Тепърва трябва да расте. В нашия състав единствените титуляри за клубните си отбори бяха Михайлов (изпаднал в трета турска дивизия с „Мерсин”), Страхил Попов („Касъмпаша”), Петър Занев („Амкар”), Станислав Манолев (ЦСКА), Спас Делев („Погон”) и Светослав Дяков („Лудогорец”). Мислите ли, че някой от тях ще уплаши Швеция или Франция? Или дори Беларус? Нека сме сериозни.

Някой ще упрекне Хубчев – защо ги вика? А кого? „Лудогорец” дава единствения си българин. От ЦСКА са взети всичи родни титуляри. В „Левски” играят голобради юноши и „черни перли”. А зад граница – това са ни футболистите.

Остава ни да наведем глава и да признаем, че толкова са ни възможностите. На няколко години дебнем за голям скалп като холандския. И се радваме на победи с 4:3 над Люксембург и 1:0 над Беларус. Нямаме два отбора без проблеми за евротурнирите, а колко кръга ще минат можем само да гадаем. Нямаме един нормален стадион и може би последни в Европа ще направим. Останаха ни претенциите и оправданията. Отражението на класата са пустеещите трибуни. В България Цар Футбол е гол, но на никого не му пука. Вече се усеща истерия за билети, но за... „Реал” (Мадрид) – „Манчестър Юнайтед” в Скопие на 8 август.

А дотогава ни остава само да анализираме тактиката на борисовските футболни трактори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ