Аятолах Хаменей: Иран ще се откаже от ядреното споразумение, ако то не отговаря на националните му интереси

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей предупреди, че правителството в Техеран трябва да има готовност да „остави настрана“ постигнатото през 2015 г. споразумение за ядрената програма на страната, ако то вече не отговаря на националните й интереси.

„Ядрената сделка не е целта, тя е само средство. Естествено, ако стигнем до извода, че тя вече не отговаря на националните ни интереси, ще я оставим настрана“, заяви Хаменей в рамките на среща с кабинета, става ясно от съобщение, публикувано на неговата официална интернет страница, предаде AFP.

Хаменей подчерта, че трябва да бъдат продължени преговорите с Европа, която се опитва да спаси споразумението и след решението на САЩ да излязат от него. Но той бе категоричен, че иранското правителство „не трябва да се надява на европейците за такива въпроси като ядреното споразумение или икономиката". „Трябва да гледаме на техните обещания със скептицизъм“, допълни Хаменей.

Същевременно върховният лидер на Иран отбеляза, че страната не е ангажирана с каквито и да било преговори с администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

„На този етап, отчитайки агресивния и невежествен тон на Вашингтон, преговорите със САЩ са невъзможни на всякакво ниво“, заяви Хаменей. При това той добави, че „ползата от предишните споразумения със САЩ е минимална“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток