Бабите и дядовците са вредни за внуците

Възрастните тъпчат малките палавници с вредни храни

Пътят към ада е павиран с добри намерения - тази английска поговорка важи с пълна сила за отношението на баби и дядовци към внуците. Мащабно изследване на Университета в Глазгоу, Шотландия, стигна до извода, че възрастните роднини съвсем неволно и добронамерено вредят на малките си наследници като системно им позволяват да ядат вредни “лакомства”. Освен това те често ги предпазват от физическо натоварване, “за да не се изпотят”, пише английският вестник The Telegraph.

Изводите на проучване са резултат на обобщение на 56 независими изследвания на учени от различни страни. Те недвусмислено сочат, че това поведение на бабите и дядовците предразполага внуците към напълняване и болести в бъдеще - диабет и високо кръвно налягане.

“Допълнителна вреда е, че много възрастни пушат в присъствието на децата, а това води до повишен риск от рак, когато те пораснат”, твърди една от ръководителките на проекта д-р Стефани Чеймбърс от Глазгоу.

В доклада се казва: “Бабата и дядото, опитвайки се да угодят на малките деца, са склонни да им дават храни, които не само, че не са полезни, но са доказано вредни. Дори и при най-малкия намек за проблясък на гняв от страна на детето, бабата вади от шкафа кутия с бонбони, вафли или буркан със сладко - само и само “мир да има”.

За 44% от децата във Великобритания се грижат баби и дядовци, сочи проучването. В България няма няма данни, но почти сигурно е, че процентът е доста по-висок.

Според психолози това самосъзнателно поведение, особено на бабата, е заради желанието да бъде необходима и уважавана. Като дава любов, бабата иска да получи същото в замяна. Обсебващото възпитание на някои възрастни е продукт от липсата на внимание от страна на собствените им деца. В своя внук те виждат източник на безпристрастна любов, от която се нуждаят толкова много.

Най-простата препоръка е децата да се отглеждат от бабите и дядовците само при условие, че те ще се съобразят с режима, наложен от родителите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве