БАБХ и ИАГ въвеждат мерки за ограничаване на популацията от диви прасета

Българската агенция по безопасността на храните съвместно с Изпълнителната агенция по горите и Съюза на ловците и риболовците в България въвеждат мерки за намаляване на популацията от диви прасета, което би ограничило опасността от евентуалното разпространение на болестта „Африканска чума“ по свинете в страната. На този етап България не е засегната от силно заразната болест, но са необходими превантивни мерки, каквито се прилагат и в останалите европейски държави, съобщават от пресслужбата на БАБХ.

„В Германия амбициите са до края на годината популацията от глигани да бъде намалена със 70 процента, като за целта държавата отпуска и финансиране за отстреляно животно“, посочи д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ.

В България е решено държавните такси за отстрел да бъдат намалени от 30 лв. на 1 лев за животно. С 50% се понижава и цената при организиран ловен туризъм за отстреляни млади животни на възраст между 1 и 2 години.

Оперативен щаб към Министерство на земеделието, храните и горите ще се събира периодично, за да обсъжда и предлага мерки за превенция във връзка с опасността от евентуално навлизане на африканската чума по свинете на територията на страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България