БАБХ: Окончателното решение по казуса с кравата Пенка ще бъде взето до дни

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасността на храните Дамян Илиев ще вземе окончателното решение по казуса с кравата, пребивавала 15 дни в съседна Сърбия, съобщиха от БАБХ.

По европейското и българско законодателство всяко живо животно, влязло в Европейския съюз от трета страна без документи, трябва да се конфискува и унищожи, за да се предотврати евентуална зараза и да се защити индустриалното производство на страната. Окончателното становище по казуса се очаква до няколко дни.

Управителният съвет на браншовата органиазция "Обединени Български Животновъди" проведе свое редовно събрание вчера в София. В дневния ред на събранието бе поставена точка относно нашумелия в последните дни въпрос за избягалата крава Пенка от България в Сърбия.

Уверяваме ви, че тази точка от дневния ред бе дискутирана доста дълго и бурно и всеки един член на Управителният съвет изказа своето мнение. Абсолютно сме съпричастни към съдбата на това животно и желанието на неговия собственик да не бъде евтаназирано. Още повече, че случаят нашумя в последните дни в медиите в големи размери. Но и всички сме съгласни с това, че живеем в европейска държава и трябва да спазваме както националните правила, така и европейските, се посочва в съобщение, разпространено от пресцентъра на БАБХ.

В момента България председателства Европейският съюз и смятаме, че не трябва да се допускат грешки, с които да подлагаме България на избор под натиск на общественото мнение, медии или каквито и да било лобита. Смятаме, че законите на Република България, както и европейските, трябва да се спазват и да се прилагат правилно.

Ето защо Управителният съвет на "Обединени Български Животновъди" взе своето решение по казуса. Компетентните органи да се произнесат съгласно националното и европейското законодателство, се казва още в съобщението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България