БАБХ ударно одобрява отровни за пчелите химикали

Dead bees in a beehive in North Germany. Tote Bienen in einem Bienenstock in Norddeutschland. Bienensterben.

Разрешиха десетки неоникотиноиди

Съветът по продукти за растителна защита към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ударно е одобрил около 35 препарата, отровни за пчелите, предназначени за третиране на посеви. Става въпрос за продукти, чиито основни съставки бяха ограничени през 2013 г. от ЕС, тъй като са токсични за насекомите опрашители - имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам.

Въпреки това те са били разрешени у нас по време на две поредни заседания на съвета към БАБХ на 21 декември 2016 и на 20 януари, 2017 г.

Въпросните препарати са от групата на неоникотиноидите, които са особено отровни за пчелите. Те изострят здравословните им проблеми и унищожават популациите им. По последни данни тези химикали не застрашават само пчелите, но и много други видове, включително и пеперуди, птици и водни насекоми, с възможни верижна реакция по хранителната верига. Те са обявени за високорискови от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA). През 2015 и 2016 г. органът излезе с допълнителни препоръки.

“Новоодобрените за употреба в българското земеделие химикали вредят на пчелите, отслабват имунитета им и разболяват пчелните семейства. Тези изключително важни насекоми изчезват в световен мащаб и последствията ще бъдат катастрофални”, заяви пред “Труд” Илия Цонев от Конфедерацията на българските пчелари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България