Бактерия убива комари, преносители на треската денга

Бактерията Wolbachia, която паразитира върху комари, помогна на епидемиолозите да забавят разпространението на опасната треска от денга в някои части на Австралия, Бразилия, Виетнам и Индонезия. Резултатите от тези експерименти бяха съобщени от пресслужбата на Американското дружество за тропическа медицина и хигиена.

"Много сме доволни от резултатите от тези пилотни проекти. Те показват, че можем да се преборим с треската денга и други болести, пренасяни от комари в световен мащаб. До 2023 г. тази бактерия може да защити повече от 100 милиона души от тези инфекции, ако сме подкрепени от частни партньори и властите на тези страни “, коментира един от авторите на проекта, епидемиологът от университета в Монаш Камерън Симънс.

Бактерията Wolbachia е вътреклетъчен паразит, който засяга повечето видове насекоми. Тя предизвиква интереса на учените по няколко причини едновременно, защото може да се разпространи от майката към нейното потомство, като значително увеличава плодовитостта на женските, но в същото време убива ембрионите и ларвите на мъжкия пол, а също така предотвратява маларийния плазмодий и някои други опасни микроби и вируси да проникнат в тялото на насекомите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука