Балабановата къща в Пловдив е вече изцяло достъпна за хора със специални двигателни потребности

Приключи изпълнението на втория проект за приспособяване на вътрешната среда на една от емблемите на Стария град

Балабановата къща в Стария град на Пловдив е вече изцяло достъпна за хора със специални двигателни потребности. Добрата новина съобщи директорът на Общински институт „Старинен Пловдив“ Минко Кафтански, който този петък ще посрещне представителите на Агенцията за хора с увреждания, които ще извършат окончателния мониторинг по проекта с наименование „Приспособяване на вътрешната среда на Балабанова къща чрез адаптиране на санитарен възел за нуждите на хора с опорно-двигателни увреждания“. С

приключването на този етап, ОИ „Старинен Пловдив“ осъществи надграждане на резултатите, постигнати с реализацията на предишния проект от 2016 г. - „Изграждане на достъпна среда за хора с опорно – двигателни увреждания в Балабановата къща“ и създаде устойчивост и ефективна синергия между двата проекта. Те са на обща стойност от 18 155 лв. без ДДС, като с 13 700 лв., отпуснати по първия от АХУ (Агенцията за хора с увреждания) бяха закупени две мобилни рампи и стълбищен робот SA-3, произведен в Япония с товароподемост от 160кг и гаранционен срок от 5 години. За реализирането на втория проект на Общински институт „Старинен Пловдив” бяха предоставени още 4455 лв. за приспособяване на вътрешната среда на Балабановата къща за хора с опорно-двигателни увреждания и изграждане на санитарен възел, като срокът на действие на подписания през месец май 2017 г. договор е 3 години.

„С реализацията на този втори етап постигаме трите основни цели на проекта, свързани с това да увеличим броя на посетителите със затруднения в предвижването в Балабанова къща, да създадем подходящите условия за удължаване и подобряване качеството на престоя на хора със специални потребности и не на последно място да спомогнем за повишаване на социалното включване и пълноценната интеграция на хората с увреждания в обществено-културния живот на Пловдив“ коментира Минко Кафтански.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България