Балетна академия Марян със спектакъл за историята на балета

За осма поредна година в еленското село Марян се провежда балетната академия. Втора седмица близо 40 талантливи деца от страната и чужбина се обучават от примабалерината д-р Диляна Никифорова и нейни колеги от Националната опера и балет и Бургаската опера, които през 2011 година основаха първата балетна школа на село. Неочакваният успех на академията, започнала от случаен разговор между приятели балетисти, доказа, че за това красиво изкуство няма малки и големи сцени, малки и големи градове, нито малки и големи роли.

За осем години в балетна академия Марян получиха сериозна подготовка близо 400 млади таланти под ръководството на най-опитните артисти и преподаватели по балет у нас. Идват все по-талантливи деца, а повечето от възпитаниците на школата вече играят в Националния балет, Музикалния театър, Старозагорската опера. Академията има уникална форма и завършва със спектакли, в които децата танцуват заедно с най-изявените имена на българския балет. Това лято балетният гала спектакъл е озаглавен „Пътуване във времето“ и чрез танци ще представи историята на балета, финалът е от „Дон Кихот“.

Първото представление по традиция е в Марян и е част от програмата на събора на селото. Денят е 16 август от 19 часа в салона на читалището, който с помощта на доц. Иван Йовчев вече е оборудван с огледала специално за балетната академия. Гала спектакълът в Елена е в събота, 18 август, от 19 часа в градското читалище.

Участват звездите на Националния балет - примабалерините д-р Диляна Никифорова, Дарина Бедева и Марта Петкова и премиер-солистите Трифон Митев и Никола Хаджитанев, Детски балетен театър „Капка“ Бургас, ученици от националните училища по изкуства в София, Варна, Русе и Пловдив, балетните школи „Звездна дъга“, „Огледало“ и „Чиполино“ от Варна, „Грация“ от Г.Оряховица, „Виргиния балет“ от В.Търново, студио „Дуенде“ от Пловдив, „Джофри балет“ от Ню Йорк.

Спектаклите се осъществяват със съдействието на община Елена, читалищата в Елена и Марян и Фондация „Америка за България“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България