Балетът на Старозагорската опера представя „Шопениана”

Акцент в програмата на 50-ото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство е премиерата на балета „Шопениана“, която ще се състои на 5 декември от 19:00 часа на сцената на Старозагорската опера. „Шопениана“ поставят изтъкнатата прима на Старозагорския балет и почетен гражданин на Стара Загора Снежана Дескова и нейната ученичка примабалерината Анелия Димитрова.

Едноактният балет по музика на Фредерик Шопен и хореографията на Михаил Фокин ще бъде представен в една вечер заедно с блестящата балетна миниатюра „Ромео и Жулиета”. Хореографията е на Силвия Томова върху музиката на едноименната фантастична увертюра на П. И. Чайковски. Сценографията и костюмите са на Салваторе Русо. В ролята на Жулиета зрителите ще видят Анелия Димитрова, а нейният Ромео ще бъде Паскуале Казелли. В останалите роли: Сторм Норис (синьора Капулети), Александър Желев (синьор Капулети), Ромина Славова и Станко Танев ще бъдат синьора и синьор Монтеки, Драгомир Христов – падре Лоренцо.

Преди премиерата на „Шопениана“, от 18:00 часа предстои и откриване на изложба за историята на балета в Стара Загора и представяне на единственото по рода си „Списание за танц“.

Сезонът на балета на Държавна опера – Стара Загора преминава под знака на 70-ата годишнина на професионалния балет в града. „Шопениана“ се посвещава и на 170 години от смъртта на великия композитор Фредерик Шопен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура