Балканджии месят хляб и си светят с газени лампи

Снимки: Ваеселина Ангелова

Животът на жителите в селата и махалите от Общините Златарица и Елена през последните дни е като в сървайвър. Дебел снежен кожух е затрупал къщите и пътищата в Балкана. Въпреки, че пред погледа се разкрива приказно-красива панорама, оцеляването на местните жители е трудно.

Снегопочистващи машини от дни пъплят по тесните и криволичещи планински трасета, пробиват преспите, но достъпът до тези селища е изключително затруднен, което прави невъзможно и осигуряването на стоки от първа необходимост. Такъв е случат и със златаришкото Равново,което едно от живописните села в общината. За малкото останали жители на Равново обаче последните няколко дни са истински кошмар. Токът им спира непрестанно, пътищата са труднопроходими, а запасите с хляб и брашно вече намаляват.

„В петък вечерта останахме без електричество.Пуснаха го в събота след обяд. После на няколко пъти токът отново спира. Светим си с газови лампи и лоени свещи”, споделят беловласи балканджии.

По-нагоре в Балкана, в село Дедина обстановката е още по-усложнена. Хората се страхуват, че ако в това време трябва да се окаже спешна помощ на някой от жителите, линейка трудно би могла да стигне. Пожарна също едва ще изпълзи.

„Тук в Балкана сме все възрастни хора и ни е много трудно.Стана 3-4 дена и хляб няма. Лекарства пък изобщо няма кой да донесе.Запасили сме се и брашно и си месим сами погачи. Варим си бобец в котлето на камината. Вечер като се стъмни си лягаме, защото като няма ток, няма и телевизия. Радио точката, която ни е другар, също заглъхва. Единственото ни развлечение е да се сгушваме под юрганите и да слушаме пукота на дървата в печката, воят на вятъра и виенето на чакалите”, споделят планинците.

Местните хора разказват, че зимата в Балкана винаги е била сурова, но отдавна не помнят да е падал толкова сняг.

"Аз съм се запасил с продукти и мога да издържа една седмица, но вероятно има хора, които няма да могат да оцелеят“, вдига рамене с притеснение Николов и грабва греблото, за да изрине натрупания сняг пред прага на къщата си.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България