"Балканкар Рекорд" продаде 257 машини за 9 млн. лв. през 2016 г.

"Балканкар Рекорд" АД продаде през 2016 г. 257 машини, а приходите на пловдивската компания надхвърлиха 9 млн. лв. въпреки спада на покупки на кари от руския пазар и страните със свързани с него икономики. "Компенсирахме изцяло този спад с увеличаване на износа за ЕС и на продажбате на българския пазар. Не сме се отказали от източните пазари, но те са в застой и то не само заради санкциите, наложени на Русия, от което страдат и свързаните с нея икономики.

Продукцията ни в тази страни се търси и износът ни, макар и намалял, не е спирал", коментира инж. Петър Петров, управител на най-голямата каростроителна компания у нас. Според него 2016-а е добра за "Балканкар Рекорд" заради усъвършенстването на технологиите на мотокарите за леярската промишленост - няколко от новите машини вече са закупени от голямо леярско предприятие в Русия. Компанията усъвършенства и електровлекачите, които се използват на всички родни летища, както и в няколко европейски държави и Русия. Новите електрокари са по-бързи, развиват скорост от 30 км/час и теглят товари до 20 тона, докато предишните теглеха 10-12 тона. "За първи път продадохме от новата серия влекачи в Украйна на фирма "Акселор Метал". През 2017 г. очаквам нов силен интерес към нашите електрокари на европейските и източните пазари", допълва инж. Петър Петров.

"Балканкар Рекорд" е заел и няколко пазарни ниши при клиенти със специални изисквания - като стъкларските заводи и предприятията от леярската промишленост, които на всеки 2-3 години подменят техниката си. 25% от продукцията на пловдивската фирма е за клиенти със специфични изисквания, като към тях се причисляват и карите с висока проходимост, предназначени за армиите в НАТО. 39 дизелови кари от този тип за продадени през 2016 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони