Балкански маршрут води туристи у нас

Китайските туристи ще нарастват с по 5,1% всяка година до 2023 г. Това показва колко сериозен е потенциалът на този пазар и колко трябва да сме активни в промотирането в Китай на възможностите за туризъм у нас. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на дискусионен панел за възможностите за сътрудничеството в сферата на туризма.

"Около 10 млн. посетители от Китай са пътували в Европа през 2016 г. Миналата година китайските туристи в България са над 26 хил., като се отчита нарастване от 41,2 на сто в сравнение с година по-рано", каза министър Ангелкова. За периода януари – май 2018 г. китайските туристи в страната ни са 8234 и се наблюдава увеличение от 4,1% спрямо същия период на предходната година.

"Приходите от туризъм достигнаха близо 6,9 млрд. лв., като се постигна увеличение от 9,3 на сто. Международните туристически посещения са близо 8,9 млн. и се отчете нарастване от 7.3%", съобщи още министърът.

Създаването на специализирани туристически продукти и маркетингова кампания е част от стратегията на Министерството на туризма да привлече повече китайски туристи в България. Министърът обясни, че се работи по създаването на т.нар. „Балкански маршрут“, който е специално предназначен за популяризиране на възможностите за туризъм в региона. Той е съвместен проект между 11 страни от Балканите. Това са България, Сърбия, Румъния, Сърбия, Турция, Черна гора, Хърватия, Албания, Босна и Херцеговина, Словения и Република Македония.

"Министерството на туризма подготвя през ноември в София втори Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути, където една от основните теми ще бъде връзката между Китай и Европа", информира министър Ангелкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм