Балотаж ГЕРБ-БСП, референдумът е валиден (обзор)

Задължителното гласуване не увеличи драстично активността

„Въпросът за оставката на премиера е негово лично решение”, каза вицепремиерът Томислав Дончев

След десет поредни победи ГЕРБ регистрира първа загуба. Това сочеха данните от допитванията до гласоподавателите на четири социологически агенции към 20,30 ч, вчера. Шефът на предизборния щаб Цветан Цветанов прогнозираше, че президентският вот ще е 11 поредна победа за партията. През целия ден екзит полът на различните социологически агенции сочеше преднина между 2 и 7% за кандидата, подкрепян от БСП.

Малко след 20 ч от „Алфа Рисърч” обявиха, че Румен Радев според екзит пола им е получил подкрепата на 24,8%, а Цецка Цачева на 23,5% . Според „Галъп” разликата между двамата е 4,2% в полза на ген. Радев, според „Сова Харис” е 4,3%, „Афис” прогнозират дистанция от 1,5%.

03.indd

Още в ранния следобед тръгна мълва, че Борисов спешно свиква кабинета. Първо се заговори, че ще иска подкрепа за втория тур от Реформаторския блок. След това тръгна мълвата, че разговорите ще са за хвърляне на оставка, тъй като Бойко Борисов обяви, че ако техния кандидат Цецка Цачева не води на първия тур, той ще сдаде властта. Около 18 ч стана ясно, че премиерът е събрал министрите от ГЕРБ в партийната централа и че е насрочил и заседание на Изпълнителната комисия.

„Въпросът за оставката на премиера е негово лично решение, но доколкото го познавам, той ще удържи на дадената дума.” Това каза пред БТВ вицепремиерът Томислав Дончев. Според него резултатите, които все още не са окончателни, а базирани само на екзит пол, са такива, каквато е била и кампанията.

„Няма единна позиция в ГЕРБ за подаване на оставка, не съм министър в оставка.” Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов пред Нова телевизия. И добави, че оставката може да я подаде само премиерът. Според него обаче било твърде рано за подобен ход, тъй като още нямало окончателни резултати. „Когато правителството не участва в едни избори, то не трябва да става заложник на тях. Честно е, когато резултатите покажат, че не си първа политическа сила, ти да прецениш дали трябва да останеш като основен отговорник за изпълнителната власт. Ако анализираме резултатите - коя е първата политическа сила на изборите тази вечер?”, попита Горанов.

0405.indd

Според екзит половете на социологическите агенции на трето място се нарежда Красимир Каракачанов, следван от Веселин Марешки, Пламен Орешарски, Трайчо Трайков, Ивайло Калфин. Татяна Дончева.

Под един процент остават колоритните Жорж Ганчев и Димитър Маринов-Пищова.

Протестният вот в квадратчето „Не подкрепям никого“ събра близо шест процента от вота.

Най-изненадващи са резултатите за Веселин Марешки, който взема между 8 и 11 процента.

Самият Марешки обяви, че няма да призовава хората, които са гласували за него, да подкрепят някого от двамата, класирали се за балотаж - Цачева или Радев. Социолозите обясниха процентите за бизнесмена с големия протестен вот, който той е привлякъл.

Фармацевтичният бос обеща на следващите парламентарни избори да вземе властта.

„Моите симпатизанти нямат нужда и не са много податливи на внушения за кого трябва да се гласува. Със сигурност знам, че не биха искали човек като Румен Радев да стане президент“, обяви кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков, който не получи добър резултат. Малко по-късно от ДСБ обявиха, че напускат дясното обединение.

„Очевидно, че изборът за шестия български президент не беше мажоритарен, а партиен. И не е въпрос на смелост да коментирам това, а на обективност“ - такъв беше коментарът на Ивайло Калфин.

03.indd

 

Чакат се oфициални резултати

за референдума

Избирателната активност на референдума вероятно ще надхвърли 50 процента. Данните от екзит пола на агенция „Галъп“ сочат, че 47 на сто са участвали в допитването, а според екзит пола на „Алфа Рисърч“ са 45,3 на сто.

Точните резултати предстои да бъдат изчислени, но ако процентът на участвалите се вдигне още малко, това може да значи че резултатите от референдума ще станат задължителни.

Условието предложенията в националното допитване да бъдат въведени, е в него да участват повече хора, отколкото на последните проведени парламентарни избори, т.е. над 3 500 585 души.

Дори и това да не се случи, сигурно е че трите въпроса от референдума ще бъдат предложени за разглеждане в Народното събрание.

Данните на „Галъп“ към 19 ч сочат, че малко над 74% от хората са отговорили с „Да“ депутатите да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, а 65,6% подкрепят гласуването да стане задължително на изборите и референдумите.

Третият въпрос събра 78,1% одобрение - годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика