Банда планира атентати на полицаи и прокурори (обзор)

Арести на връх Шипка, тартор е синът на Йосиф Йосифов-Костинбродския

Групировката търгувала с наркотици

Наркогрупа, ръководена от Иван Йосифов – син на издирвания бандит Йоско Костинбродския, планирала покушения над полицаи и прокурори, които работили по техни разследвания.

Бандата била разбита преди повече от седмица, а членовете й – изловени като пилци по време на тяхна среща на връх Шипка. За успешната акция съобщиха вчера шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев, главният секретар на МВР Младен Маринов и шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

В групировката участвали общо 17 души. 10 от тях вече са в ареста, трима са зад решетките по други обвинения, а четирима са обявени за издирване. Сред по-известните бил и Стефан Гевгелийски, разследван от няколко години от спецпрокуратурата за наркотици, рекет, побоища по поръчка и други престпълния.

Мутрите имали списък с имена на полицаи от СДВР, националната полиция и обвинители от спецпрокуратурата, набелязани като мишени.

Главният секретар на МВР Младен Маринов бе категоричен, че ще бъдат предприети всички мерки за защита на полицаите и магистратите, които работят съвестно и попадат в такива списъци. По думите на Иван Гешев, те са влезли в тези списъци, тъй като физическото им отстраняване е било единственият начин бандата да ги неутрализира. Групата следила полицай от СДВР, но той ги усетил и се предпазил.

Агентите на ГДБОП дебнели групата от средата на 2017 г., обясни Ивайло Спиридонов. Тогава тя била засечена, докато се опитва да се наложи в два софийски квартала като със сила и заплахи кара местните дилъри да работят за нея. Склонявани били и малолетни да пласират наркотици. Групата имала много разклонения и била добре организирана – някои се занимавали с дрога, други с рекет и силови действия срещу дилъри или наркомани длъжници.

“Бандата е изключително мобилна и конспиративна. В последните дни беше изключително трудно да ги държим под контрол. Действията ни бяха извършени с хирургическа точност”, подчерта Спиридонов.

 

С червена бюлетина на Интерпол

Издирват Йоско от 4 години

Задържаният сега Иван Йосифов, бе арестуван за кратко и през 2010 г. като част от бандата на неговия баща Йосиф Йосифов, по прякор Костинбродския. В момента срещу тях в спецсъда тече дело за участие в група, продавала наркотици и извършвала грабежи и рекет. Междувременно синът на Йоско бе задържан и обвинен за участие в друга банда за побои, ръководена от затворника Стефан Гевгелийски, споменаван и вчера като свързан с изловените мутри.

Йоско Костинбродския изчезна в началото на 2014 г. и оттогава се издирва с червена бюлетина на Интерпол. През февруари т.г. обаче той бе окончателно оправдан за стрелбата по Киро Японеца през 2003 г. По време на това дело, известно още като “Килърите 4”, бяха застреляни двама от свидетелите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право