Банда продавала автомати по 3000 лв. и пистолети по 1000 лв.

Спецпрокуратурата и ГДБОП разбиха група за незаконна търговия с оръжие

Спецпрокуратурата и ГДБОП са разбили престъпна група, която се занимавала с незаконна търговия на оръжие в Козлодуй, София и Враца.

В събота спецсъдът е наложил мерки задържане под стража на лидера на групата и още двама души. Един от арестуваните е от домашен арест, друг - парична гаранция, а двама са без обвинение.

Бандата била засечена в средата на 2017 г. и до средата на миналата е събирана оперативна информация за това как е действала, обясни пред журналисти шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Наблюдаващият прокурор Евгения Станкова каза, че са извършени претърсвания на 9 адреса, където са намерени незаконни оръжия и са назначени експертизи. В едно от жилищата е открит струг, на който са заличавани серийните номера на оръжията. Открити са общо 5 пушки, карабина, 16 пистолета и над 1000 патрона и боеприпаси.

Групата продавала един автомат за 3000 лв., а пистолет Макаров например - за 1000 лв.

Според разследващите групата действала в строга йерархия и почти всички от участниците са с предишни криминални прояви и осъждания.

Снабдявали се с огнестрелните оръжия от групата със склад, разбита в София в средата на декември . Но, когато разследващите стигнали до склада, задържаните наскоро търговци панически започнали да разпродават наличното оръжие, за да не бъдат разкрити.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право