Бандити ограбиха към 400 000 лв. от кола инкасо (обзор)

Защо само двама гардове доставят крупна сума в тъмна доба, питат се криминалисти

Екшънът се разиграл за минута

Въоръжени и маскирани бандити нападнаха охранители с автомобил инкасо и задигнаха чували с пари в софийския квартал “Овча купел 2”. Сумата, възлизаща на 300 000 -400 000 лв., до късно снощи бе уточнявана. Шофьорът на колата на охранителна фирма “АСП” (Асо Пирели) е била ударен в главата с приклада на автомат “Калашников”, а колегата му е удрян с дръжката на пистолет. И двамата са без сериозни наранявания.

Екшънът се разиграл за около една минута в 22,30 ч в сряда. Кадри от охранителна камера, заснела нападението от начало до край, бяха разпространени в интернет. На тях се вижда как автомобилът спира пред сградата на “Дружество за касови услуги” (ДКУ) АД. Това е фирма, създадена от БНБ и четири големи банки за съхранение и доставки на пари и ценни пратки. Инкасо центърът е строго охраняван. Работното му време обаче е само през деня, обясниха експерти пред “Труд”. След затварянето му за “закъснели” има т.нар. клапа – нощен трезор, в който чувалите се пускат и остават там до сутринта, когато помещението се отваря и пратките се разпределят по предназначение.

Единият гард от “АСП” слиза от автомобила и отваря каросерията. В този момент до него спира черен джип, от който изскачат бандитите. Един от тях поваля охранителят на земята и опира дулото на пистолет в главата му. Друг от нападателите отива с насочен автомат при шофьора, изважда го навън и започва да го налага. Третият бандит товари чувалите с пари в джипа.

Сцената наблюдава на камерите гард в сградата, но той няма право да излезе навън и да се намеси. Той само подава сигнал с паник-бутон. Партул на фирма “СОТ 161” пристига за 1 минута и 51 секунди.

Има много нарушения от гардовете на “АСП”, но най-големият въпрос е защо по това време само двама души карат толкова пари, при положение, че фирмата има свои автопатрули, които могат да придружат инкасо автомобила, научи “Труд”.

 

Зам.-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев:

Фирми подценяват предписанията

“Комисия ще извърши проверка в обекта”. Това заяви зам.-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев. “Искам да апелирам към охранителните фирми – нека не подценяват предписанията, които служителите от полицията правят при обследванията. Има множество фирми, които неглижират изискванията и се стига до инциденти като този”, каза Арабаджиев. Запитан дали апелът му означава, че има пропуски в охранителната дейност на фирмата за инкасо, той отговори: “Да”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право