Баневи остават зад решетките (ОБЗОР)

Защитната стратегия на Евгения Банева пред съда бе да изглежда като загрижена майка, а на мъжа й - да се държи като икономист. Снимка: Денислав Стойчев

Нямало опасност милионерите да се укрият, но можели да извършат други престъпления

Съсипали 130 приватизирани предприятия

Специализираният наказателен съд наложи постоянен арест на Евгения и Николай Баневи. Според съдия Антон Урумов има достатъчно доказателства за техните деяния. Нямало опасност милионерите да се укрият, но можело да извършат друго престъпление. Преди това прокурорите подчертаха срещу Банев има стари разследвания за отправяни заплахи и натиск над свидетели.

Както писа “Труд”, след екстрадицията от Франция, срещу съпрузите бяха повдигнати 5 обвинения за 7 престъпления, включително за организирана престъпна група, в която участва и 78-годишната свекърва Мария Банева. Тримата ще отговарят за длъжностно присвояване на около 84,7 млн. лв. от 4 приватизирани предприятия, за укрити данъци за към 4,5 млн лв., за пране на пари за близо 1,2 млрд. лв. и за незаконни боеприпаси, открити при обиск в имението им.

09-01a

Преди началото на съдебното заседание Евгения Банева поиска да обясни пред медиите, че тя и мъжът й не са имали намерение да се крият.

“Аз съм майка на три непълнолетни деца, моето желание е да бъда пусната под гаранция, за да изпълня моя основен дълг да ги гледам, - каза Банева. Тя добави, че ще съдействат на прокуратурата и не искат да са бегълци до края на живота си. Съпругът й каза, че “ако някой може да изпере 600 млн. евро, трябва веднага да стане или президент на САЩ, или председател на ООН”.

Спецпрокурорите обаче бяха категорични, че обвиненията срещу Баневи са подплатени с доказателства. Според тях престъпното сдружаване на Евгения и Николай започнало през 2005 г., след смъртта на Дочка Банева - втората съпруга на приватизатора, която се грижела за работниците. Започнало източване и през 2011 г. се стигнало до рязането на заводите за скрап. Равносметката към днешна дата – от 130 приватизирани предприятия от 1996 до 2001 г., нито едно от тях не работи и не развива дейност. Хиляди работници не са получавали заплати и не могат да се пенсионират, а Баневи са издирвани от служители на Инспекция по труда, посочи прокурор Мария Дойчинова. Според обвинителите има опасност милионерите да се укрият, да извършат друго престъпление, включително да въздейства на свидетели. Още повече, че срещу Николай Банев има стари разследвания за отправяни заплахи и натиск над свидетели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право