Банките спечелиха 1,28 млрд. лв.

Банките спечелиха 1,28 млрд. лв. за единадесет месеца, показват данни на Българската народна банка (БНБ). Това е с 352 млн. лв. повече спрямо година по-рано.

Само за месец депозитите са се увеличили с цели 850 млн. лв. и в края на ноември възлизат на 77,7 млрд. лв. Повишението се дължи основно на новите влогове на фирми и домакинства, които нарастват съответно с 540 млн. лв. и 370 млн. лв. Повече депозити са отчетени и от сектор „Държавно управление“. Те нарастват с 38 млн. лв. спрямо октомври. Намаление с 45 млн. лв. има при влоговете на кредитни институции, а спестяванията на други финансови предприятия се стопяват с 54 млн. лв.

Кредитите, отпуснати на граждани и фирми, се повишават с 287 млн. лв. спрямо октомври. От тях 195 млн. лв. са заемите за нефинансови предприятия, а 92 млн. лв. за домакинства.

Статистиката показва, че от началото на годината трезорите са отписали кредити за 678 млн. лв. Една от причините е, че заради стрес тестовете и прегледа на активите родните банки бяха принудени да отпишат несъбираемите вземания.

Активите на банковата система нарастват през ноември 2016 г. с 1% до 91,5 млрд. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси