Банките финансират 73% от цената на жилищата

Лихвите по кредитите за покупка на имоти ще останат ниски поне още 2-3 години.

Вноските по заемите не трябва да надхвърлят 30-40% от доходите

Средният кредит в столицата е 140 хил. лв.

Прогнозите са лихвите да останат на настоящите ниски нива най-малко още 1-2 години

Средният размер на кредитите за покупка на имот в София е 140 хил. лв., което представлява финансиране на 73% от цената на жилищата, показват данни на една от най-големите банки в страната. Софиянци предпочитат по-дългите срокове, като половината от кредитите са със срок между 21 и 30 години.

Най-често имоти с кредит купуват хората между 30 и 39 години, които са 48% от всички кредитополучатели на банката. За първи път през миналата година клиентите на банката с най-големи доходи (над 3000 лв. на месец) са и най-многобройни - 26% от жителите на столицата.

Една от причините за големия интерес към имотите са рекордно ниските лихви в страната.

Лихвите са ниски дори в сравнение с държави, чието икономическо развитие и брутен вътрешен продукт (БВП) са значително по-големи от българския. Прогнозите са лихвите да останат на настоящите ниски нива най-малко още 2-3 години.

Причините се коренят в редица фактори, сред които макроикономическите рискове, свързани с коронавируса, и политиката на ниски лихви и програмата за изкупуване на активи на Европейската централна банка, голямата задлъжнялост спрямо БВП на редица държави от еврозоната, свръхликвидните български банки и огромната конкуренция помежду им.

Въпреки това клиентите на банките трябва да са подготвени, че рано или късно лихвите ще се покачат и вноската по кредита не трябва да бъде на ръба на възможностите им.

Разумните вноски по всички кредити не трябва да надхвърлят 30-40% от доходите им, смятат банкери. “Стъпвайки на средния размер на кредита за София, при 3-4 покачвания на лихвата с по 0,25%, месечната вноска би могла да се промени с между 75 лв. и 100 лв.”, коментират банкери. Но в настоящата ситуация с коронавируса времето, когато лихвите може да нараснат се отлага доста напред във времето. През следващите няколко години лихите със сигурност ще останат на настоящите ниски нива.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти