Банки докладват оборота при онлайн търговия

Банките ще дават данни на приходните агенции за оборота на онлайн търговците.

Чуждестранни фирми ще продават без ДДС, ако оборотът им у нас е под 50 хил. лв.

Променят правилата за акцизите

Банките ще трябва да подават в НАП информация за реализирания оборот от фирмите при онлайн търговия. Това гласят промени в ДДС директивата на ЕС, за които е постигнато съгласие на страните членки по време на последното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН). В България още от началото на 2020 г. банките ще трябва да подават в НАП данни за оборота на онлайн търговците при плащане с дебитни и кредитни карти. А електронните магазини няма да дават хартиени касови бележки при плащане с банкова карта.

Банките ще трябва да дават данни на приходните агенции и за трансграничните плащания, гласят промените в директивата. Ще бъде създадена централизирана електронна система в рамките на ЕС за съхранение на информацията за плащанията. Тази информация ще може да бъде използвана от служители в приходните администрации в ЕС, отговарящи за борбата с измамите.

С промените в директивата ще бъдат облекчени малките фирми при търговия в рамките на ЕС. В момента в България малките фирми с годишен оборот под 50 хил. лв. могат да не плащат ДДС. С промените това ще важи и за фирми от страните от ЕС, чийто оборот от сделки в България е под 50 хил. лв., стига общият им оборот да не надвишава 100 хил. евро. Същото ще важи и за българските фирми при продажби в ЕС. Те няма да плащат ДДС, ако оборотът им в съответната страна е под установения там праг, а общият им оборот е под 100 хил. евро.

Финансовите министри от ЕС са одобрили и нова директива за акцизите. Новите моменти в директивата уреждат възможността гражданин от една страна от ЕС да купи акцизни стоки от друга, като дължимият акциз трябва да бъде платен в страната, където стоката се потребява. Налогът може да бъде платен от изпращача, от негов данъчен представител или от крайния потребител.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес