Банков служител спаси дядо от телефонни измамници

Полицаите едвам убедили 71-годишния мъж да не дава приготвените 40 000 лева

Криминалисти на ОДМВР-Бургас предотвратиха крупна телефонна измама. Възрастният човек – мъж от Малко Търново на 71 години, получил телефонно обаждане по класическата схема „оказване на съдействие на полицаи при задържането на телефонни измамници“, съобщиха от МВР. Било му обяснено, че в района са разположени полицейски служители, ангажирани в специализирана полицейска операция.

При разговора непознатият уверил жертвата си, че дадените от него пари ще му бъдат върнати веднага след задържането на престъпниците. За помощта към полицията щял да бъде отличен и с награда от министъра на вътрешните работи. Възрастният мъж дошъл в Бургас с личния си автомобил, за да изтегли спестяванията си от 40 хиляди лева от банковия клон.

По указания на мнимия полицай, спрял колата в началото на града и с такси спрял пред банката. Служителят в банковия офис се усъмнил при заявената за изтегляне сума и след извършената услуга по изплащането, веднага подал сигнал в полицията.

Минути, след като възрастният мъж отпътувал с таксито, автомобилът бил спрян от криминалистите. Те установили, че според предварителната уговорка, жертвата трябвало да бъде откаран до Варна. Въпреки недоверието, 71-годишният бил отведен в Първо Районно управление – Бургас. Там, след много разговори се уверил, че е попаднал в мрежата на телефонни измамници. С огромна благодарност за спасените си спестявания и усилията на полицията да му помогне, възрастният си тръгнал за родния край.

ОДМВР–Бургас продължава активната си превантивна кампания за предотвратяването на случаи с телефонните измами. Служителите организиран редица срещи с банковите и пощенски клонове, стремят се да информират и уязвимите възрастови групи, уверяват от вътрешното министерство.

През тази седмица на територията на Община Бургас стартира поредната кампания, насочена към хората от третата възраст. За целта освен срещи в пенсионните клубове, провеждани от районните инспектори към полицейските управления, ще се включат и служители от структурите на „Икономическа” и „Криминална полиция”. Кампанията ще се насочи и към жилищните райони, домоуправители, роднини и близки на възрастни хора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право