Банов обеща още пари за Хераклея Синтика

Открит е и друг площад от I-II в. сл. Хр.

Министърът на културата Боил Банов инспектира дейностите по разкопките на античния град Хераклея Синтика, намиращ се край Рупите, Петричко. Финансирането на обекта е разчетено да стигне до 25 август, но министъра на културата съобщи, че ще дофинансира дейността и ще отпусне средства за още един месец работа на археолозите.

Кметът на Петрич Димитър Бръчков обеща да оправи пътя от Рупите до античния град и туристите по-лесно да стигат до него.

Ръководителят на археолозите доц.д-р Вагалински запозна министъра с находките и даде отчет за разходваните 100 000 лв. отпуснати през месец май от МС. Напълно разкрит е площада на Хераклея Синтика от IV век, а същевременно е открит под друг площад, датиран от I-II век сл. Хр.

Относно античния град намерен по трасето на АМ Струма край Благоевград, министъра обясни, че следващата седмица района ще бъде посетен за втори път от комисия.

„Аз съм министър на културата и не бързам”, отговори Банов относно кога точно ще вземе решението за разкопките край Благоевград.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България