Банов отчете 60% изпълнение на ремонтните дейности в НДК

Ремонтите на НДК не вървят по план. Вместо да плаща за подготовката на сградата за председателството, Боршош похарчил над 480 000 лева от 17-те милиона, отпуснати от МС, за заплати, сметки за ток, театър „Азарян“. Заради нецелесъобразните харчове е образувано досъдебно производство. Снимка: Пламен Стоименов

Проверка на „Труд” установи, че са изпълнени 60%, но само от видимите дейности – подове, стени и тавани

Новият принципал на НДК - министърът на културата Боил Банов, отчете пред парламентарната комисия "НДК” 60% изпълнение на ремонтните дейности и обеща до Нова година Дворецът да свети за гостите от ЕС.

Проверка на „Труд” установи, че действително са изпълнени 60%, но от видимите дейности – подове, стени и тавани. Това, което е най-сложно, е BMS-систематата (компютърното управление на всички системи и комуникации в сградата).

"НДК ще стане smart, като ще се използват най-съвременните технологии, които пестят енергия. Целта е да се усвоят всички пространства в сградата, да се увеличи сигурността и ще се използват най-високия клас съвременни и качествени материали ". Така обясни BMS-системата на 23 ноември 2016 г. арх. Любомир Станиславов, автор на проекта за преустройството на НДК.

Към днешна дата въобще не е започнала работа по изграждането на системата, която ще направи НДК умен.

„Труд” научи, че работници на „Галчев инженеринг” ЕООД масово напускат обекта, тъй като не им е плащано от месеци. Преди десетина дни Николай Галчев призна пред репортер на вестника, че възложителят му дължи 10 лн. лв.

От понеделник напълно са преустановени всички дейности по ядрото на ремонта – зала 3, в която ще се провеждат пленарните заседания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България