Банскалии съживяват животновъдството

Все повече банскалии се връщат към животновъдство, което е било доста развито в региона преди 30 години. Сега целта на новите фермери е да произведат истинска и чиста храна , която се надяват да купуват стотиците хотели и ресторанти в района. А пазар за месо и млечни продукти има.

В общината регулярно постъпват заявки за инвестационни намерения за кравеферми. Стартира се от 50 крави за месодобив.

Бъдещите фермери ще градят модерни сгради, оборудвани със специални доилни зала. Храненето на животните ще става механизирано, поенето – с автоматични поилки. Кравефермите ще разкриват и нови работни места, минимум по пет.

Има оферти и за животновъдна ферма за 200 овце в местността Мехомийски път в землището на града. Целта на стопанина е да предлага мляко на пазара и за преработване. Тук също ще се построи доилна зала, процесът ще е механизиран.

Това е ниша, която може да се използва от местните хора – да произвеждат хранителни продукти за хотелите и механите в Банско. Вече има интерес от две фирми в хранително-вкусовата промишленост – за месарски цех и мандра. Те също ще зареждат хотелите с продукция с доказано качество - прясно месо, сирене, кашкавал и други храни.

Някои пък бизнесмени смятат да правят селски и екотуризъм в района на Банско, защото проучването им е показало,че има ниша и за този вид отдих.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони