Банско не успява да си събере данъците от англичани

От Община Банско трудно събират данъците от англичаните, които имат апартаменти в курорта, съобщава БНТ. Причината е, че понякога не могат да открият адресите им във Великобритания, за да си получат съобщенията за дължимите налози.

Около 6000 англичани притежават имоти в Банско. От отдела по приходи в общината използват британските пощенски служби, за да им изпратят съобщения за дължимите данъци. Понякога обаче собствениците са сменили адресите си и така писмото не може да достигне до тях.

„Не са големи задълженията, защото те притежават апартамент, на който данъкът годишно е не повече от 60-70 лева, но когато се натрупа за 7-8 години, когато се сложи и лихвата.“, коментира пред БНТ Георги Икономов, кмет на Банско.

Голяма част от англичаните пък разчитат на фирмите, които управляват комплексите, в които се намират апартаментите, да плащат данъците им.

„Не знам поради каква причина - дали е недоглеждане в договорите или пък недобросъвестност от фирмата управител, но не се внасят тези данъци. Но е практика, че когато те си получат съобщението за дължимия данък те моментално си го внасят.“, добавя Икономов.

От Британското консулство в България предлагат решение на проблема как собствениците на апартаменти да бъдат откривани.

„Ние предложихме един сайт, който го има официално във Великобритания, който е достъпен за абсолютно всеки човек, където могат да се открият адреси на британски граждани, дори и те да са сменили адреса си. По телефонен номер те също могат да бъдат открити.“, разясни Теодора Манева - вицеконсул в Британското консулство в България.

Друг проблем, който Община Банско среща с пребиваването на англичаните в курорта, е нерегламентираното използване на туристически обекти от тяхна страна. Много често чужденците наемат къщи, които след това отдават под наем, без обаче да са уведомили общината за това и без да плащат данък.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес