Банско одобри инициативата за създаването на туристически район „Рила – Пирин”

На своето редовно заседание Общински съвет – Банско даде зелена светлина за създаване на Организация за управление на туристически район „Рила – Пирин”. Това е един от общо 9-те туристически райони, на които е разпределена територията на страната съгласно новите разпоредби на Закона за туризма.

Учредяването на т.нар. Организация за управление на туристическия район, която е със статут на юридическо лице, цели да обедини действията на 23-те общини, попадащи в него, в сферата на туризма, оформянето на регионални туристически продукти и съответно осъществяването на маркетинг и реклама на тези продукти.

В състава на района влизат общините Банско, Белица, Белово, Благоевград, Бобошево, Гоце Делчев, Гърмен, Долна Баня, Дупница, Костенец, Кочериново, Кресна, Петрич, Разлог, Рила, Самоков, Сандански, Сапарева баня, Симитли, Сатовча, Струмяни, Хаджидимово и Якоруда. През месец ноември се очаква да се проведе учредителна среща, която да положи основите на организацията.

На заседанието съветниците взеха решение и да се отпуснат 14 хиляди лева на ски клуб „Банско“ за закупуването на нов 12 местен микробус. Превозното средство ще бъде използвано за участието на 120-те деца, състезаващи се към клуба, в спортните съревнования от държавния спортен календар. Средствата ще покрият първоначалната вноска за закупуването на автомобила, като клуба ще продължи с изплащането му съобразно собствения си бюджет през следващите години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика