Банско приключва сезона с над 15% ръст

Скиорите пълнят курорта поне до Великден

Силен зимен сезон направи Банско, въпреки огромните опашки, които се виха и тази зима пред единствената кабинка на лифта. Първите данни изнесе министъра на туризма Николина Ангелкова, която заяви, че зимната ни столица регистрира ръст от 15% спрямо предходния сезон. “ В двата месеца от зимния сезон чуждестранните туристите дошли в Банско са близо 116 000 и нарастват с 14,8 на сто в сравнение със същия период година по-рано. Броят на нощувките пък се е увеличил с 18,5%, достигайки близо 377 000. Цифрите сочат, че вървим по верния път, каза министър Николина Ангелкова в Банско.

А сезона все още не е свършил и по традиция той продължава до Великден. Това го доказват и резервациите, около 10 хиляди ще атакуват курорта през почивните дни около Великден.

Този сезон бе емоционален и доста напрегнат за бизнеса в Банско. Хората излизаха на протести всяка седмица, за да кажат високо на глас,че курорта се задъхва и има крещяща нужда от втора кабинка. И разрешението дойде в края на декември, но “зелените” не спряха да организират контрашествия, което подразни хората от региона . За първи път те се обединиха и 14 общини от Пиринско изпълниха заканата си да отидат на жълтите павета в столицата. Хиляди жители от региона шестваха по улиците на София , за да обяснят ,че курорта дава силен и мощен икономически тласък на областта. Хиляди работят там, а десетки цехове реализират продукцията си по хотелите. И успоредно с акциите и защитата на Банско, хората трябваше да приемат туристи с усмивка и да създадат благоприятна среда за отдих.

Хотелиерите не криеха притесненията си,че заради протестите и проблемите със срамните опашки и пред лифта, сезона ще бъде слаб. Но се оказа точно обратното. Над 15% повече туристи дойдоха в курорта и дори почиващите изразиха подкрепата си за казуса “Банско”.

Напливът бе огромен и част от туристите щурмуваха планината с автомобили и бусове. Поставените камери отчетоха, че само за 15 дни над 27 хиляди автомобила са влезли в планината. “ Това ли е екологичното, данните са стряскащи, това не трябва да се допуска и само втора кабинка може да спре наплива на коли в националния парк”, реагира кмета на Банско Георги Икономов по повод тревожните цифри.

Цяла зима банскалии не се умориха да опровергават лъжите на зелените,че щели да се застроят 48% от територията на Пирин. И докато неговото величество “туристът” се забавляваше, в курорта се правеха редица срещи с министри, с експерти за бъдещето на Банско. “Не трябва да лежим на стара слава, а да се развиваме непрекъснато, това мнение изказа кмета Георги Икономов по повод и новата инициатива “Сподели България”. Пиринско участва с две дестинации в проекта - Долината на Места и долината на Струма. За Банско и региона това е огромна реклама и шанс бизнеса да привлече още повече туристи.

Добър туризъм без добра храна не върви, каза градоначалникът Икономов. Банскалии имат уникална кухня и мезета, които винаги са били емблема на зимния туризъм. Този сезон доведе повече туристи за Добринище и Разлог. Част от онези, които не искаха да се редят по опашките в Банско, щурмуваха пистите на Добринище и Кулиното. И от там се похвалиха с добър и натоварен сезон, пълни механи и хотели.

Ски зоната стартира сезона с малко сняг, но с отлични писти, защото 400-те зимни оръдия работеха на макс. А след това в планината падна доста истински сняг, който направи удоволствието на туристите още по-голямо.

Почиващи дойдоха в Банско от Турция, Русия, Англия, Ирландия, Гърция, Сърбия, Италия и дори Австрия.

Органите на реда не допуснаха да станат сериозни произшествия в курорта. Но тази година бе отбелязана една тревожна тенденция – засилване пласирането на дрога в курорта и шофирането в дрогирано състояние. Полицаите арестуваха доста дилъри и разбиха мрежа за проституция. Оказа се, че подземните “герои” на крими новините от морските курорти са едни и същи и само са се прехвърлили към Банско.

“Не искаме да ставаме като Слънчака и няма да го допуснем, коментира кмета на града. И десетките акции на полицията успя да удържи засега наплива на криминалния контингент към курорта.

Опера, балет, театри, концерти и още куп други забавления предложи Банско през сезона на почиващите. Чужденците се дивяха на банските кукери, получиха първите си уроци по плетене, играха хора, учеха се още да точат баници и да правят български гозби. И усетиха възрожденския дух на Банско, който е най-голямото му предимство, защото съчетава отлично и модерното и историята събрани  на едно място.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика