Банско тръгва към София с искане за втори кабинков лифт (ОБЗОР)

Причината е решението на кабинета да изтегли точката, с която се гарантират инвестиции в ски зоната

На протест в София с искане за втори лифт излизат жители на Банско и още поне пет общини – това съобщи след въпрос на „Труд“ кметът на зимния курорт Георги Икономов по време на пресконференцията за откриването на ски сезона в пиринския край.

Попитан кога хората от планинския регион ще са в столицата, за да се възпротивят на поредното огъване на правителството пред шепата зелени екоорганизации, кметът отговори: „Ще преценим кога. Но хората знаят, че това им е хлябът и поминъкът“.

Повод за подготвяният протест е изтеглянето на точката за сключване на допълнително споразумение между държавата и концесионера на ски зоната „Юлен“ АД. Решението бе взето след активен дебат между министрите на заседанието на МС в сряда, в който се включи и премиерът Бойко Борисов. Половин час по-рано под прозорците на сградата на Министерския съвет се бяха събрали двайсетина души от коалицията „За да остане природа в България“. Те настояваха именно за спиране на проекторешението, което е един от етапите за достигане до отправянето на инвестиционно намерение за изграждане на втора кабинка.

Още преди да е започнало заседанието, зелените се разотидоха, защото бяха разбрали, че текстът ще бъде изтеглен. Те демонстрираха своята информираност под формата на публикации в социалните мрежи още преди членовете на кабинета да са взели самото решение.

Предната вечер, във вторник, цялото проекторешение се появи на сайта на „За да остане природа в България“, като до този формат на документа по принцип имат достъп само администрацията и членовете на кабинета. Крайният резултат от всичко това беше изтеглянето на точката, като министър-председателят обяви по време на заседанието, че иска всичко да мине обществено обсъждане и заинтересованите страни да могат да се изкажат.

„По повод решението на МС от вчера (сряда – б.а.), да имало дискусия и прозрачност - от години има публични разговори и дебати, но зелените щом чуят Банско и веднага започват протест. Време е да се тръгне към реални действия и да се приеме промяната на концесията”, каза Георги Икономов.

В брифинга за старта на зимния сезон (виж карето) взе участие и маркетинг директорът на „Юлен“ АД Иван Обрейков. Той също коментира поредното отстъпление на правителството от изграждането на втори лифт, което иначе е записано в управленската програма.

„Твърдението на зелените, че ще излезем от границите на концесията, са пълни лъжи и глупости“, каза Обрейков.

 

Ски сезонът започва на 16 декември

На 16 декември Банско и концесионерът “Юлен” АД откриват ски сезона, съобщиха по време на пресконференцията кметът Георги Икономов и представителят на дружеството Иван Обрейков. Икономов направи кратък отчет, както и какви мерки се взимат за сигурността и удобството туристите, които идват от цял свят.

“През последната година се наблюдава постоянна тенденция към увеличаване на посетителите на курорта и то не само през зимния сезон, а през цялата година”, обясни кметът. Той се похвали с ръст от над 10 процента на ранните резервации, като се позова на данни, предоставени на общината от туроператорите.

Икономов цитира и статистика, според която през миналия зимен сезон Банско има 168 000 нощувки от българи, 91 000 от британци. След това са 64 000 от Румъния, 60 хиляди от Гърция.

“До момента броят на реализираните нощувки в Банско е 775 000 за 2017 година и 820 хиляди за 2016 г.”, каза кметът.

Иван Обрейков обясни, че вече има монтирани две станции за зареждане на електромобили, които не са в границите на платения паркинг, а до него.

В празничната програма за откриването на сезона за поредна година ще се включи легендата в ските Марк Жирардели, както и български знаменитости - Ути Бъчваров ще направи кулинарно представление, а певицата Михаела Филева ще пее на сцената. Вечерта ще има и празничен концерт, а през целия ден игри и забавления за гостите на курорта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България