Банско ХХ: Джазфестивалът тръгва с Йълдъз Ибрахимова

Йълдъз Ибрахимова.

Пати Остин и МънгоДжери участват в юбилейното издание

Йълдъз Ибрахимова отново гостува на международния джаз фестивал в Банско. Този път звездата на две държави е в предварителната програма. Тя ще пее с бигбенда на Благоевград в нощта преди официалното откриване - на 4 август, петък от 20,30 ч. За разлика от останалите събития на джазфеста, които са безплатни, този концерт е с билети. Той ще бъде в залата на “Грандхотел Банско”.

Тазгодишното издание е юбилейно XX-то и ще се проведе от 5 до 12 август. За него са поканени световни имена в джаза, сред които Пати Остин (САЩ), Кенди Дълфър (Холандия), Мънго Джери (UK) и Аксел Цвингенбергер (Германия), изгряващи звезди като Севън (Швейцария) и Тони Момрел (Англия) както и участници от Израел, Италия, Полша и Унгария. Ще се включат бигбенди от България, Германия, Сърбия и Грузия и общо 30 състава. Германскияг бигбенд "Суинг кидс" е съставен от ученици в гимназията "Имануил Кант" в град Рюселсхайм. Оркестърът от Сърбия "Мамбо старс" гостува заедно с Урош Перич, наричан белият Рей Чарлс.

Публиката ще чуе и едни от най-добрите български джаз музиканти, като Васил Петров, Камелия Тодорова, Хилда Казасян, Михаил Йосифов, Сентиментъл Суингърс, Марио Станчев, Петър Салчев, изгряващата звезда Меги Алексиева-Мей и други.

На 5 август първата фестивална нощ откриват "Сентиментал Суингърс" и Биг бенд Благоевград със специален гост Михаил Йосифов, следвани от триото на Влатко Стефановски (Македония), Аксел Цвингенбергер (Германия) и Патриция Лакуидара (Италия).

Последната вечер (12 август) започва с Петър Славчев&Octet Plovdiv (България). Следва кулминацията на юбилейния джаз фест: Пати Остин&Трио (САЩ). Фестивалът ще бъде закрит от ветерана Рей Дорсет от "Мънго Джери", чиято песен In The Summertime (1970 г.) се превръща в най-големия световен летен хит с 30 милиона продадени. Всички концерти започват от 19 ч.

Както всяка година програмата не свършва на площада, а всяка нощ продължава с джемсешъни по заведенията на Банско.

Пати пее в памет на Ела

100 г. от раждането на Ела Фицджералд е поводът за тазгодишното световно турне на джаз богинята Пати Остин For Ella, в рамките на което идва и в Банско. Нейното изпълнение ще е поантата на джазфестивала - тя ще пее в последната вечер, на 12 август. Прочутата американска джаз и соул певица вече изнесе един концерт в София - на 17 май, като част от цикъла "Музиката на Америка".

Пати Остин, дъщерята на джазмузиканта Гордън Остин и кръщелница на легендите Куинси Джоунс и Дайна Уошингтън, дебютира през 70-те години на ХХ век на сцената на Аполо тиатър в Харлем, Ню Йорк. С вече 60 г. сценична дейност зад гърба си, тя е призната за нюйоркската кралица на джем сешъните. Световната известност я застига с парчето й Baby Come To Me, което получава номинация за "Грами". Но наградата печели едва през 2009 с албума Avant Gershwin. Песента How Do You Keep the Music Playing? е номинирана за "Оскар", а най-новият й албум For Ella - за "Грами".

Партнирала си е с Майкъл Джексън, Джеймс Инграм, Джордж Бенсън, Пол Саймън, Кет Стивънс, Джеймс Браун и Даяна Рос и др. Песните й са винаги на челните места на класациите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура