БАН поднови частично работата на метеорологичната станция на Мусала

метеорологична станция на връх Мусала

Частично е възстановена дейността на високопланинската метеорологична станция на връх Мусала,съобщават от пресцентъра на БАН.

Постоянно човешко присъствие се осигурява във високопланинската метеорологична станция на връх Мусала, така ще се избегнат дейностите по консервиране и разконсервиране и могат да бъдат възстановени измерванията в климатичните срокове (3 пъти дневно).

Тримата наблюдатели ще бъдат командировани един по един за по седмица в станцията на връх Мусала. Няма да бъде прекъсната и редицата от климатични данни.

От 12 октомври 2016 г. един от наблюдателите вече е в станцията и тя предава регулярно данните си. Следващата стъпка е осигуряване на още двама наблюдатели и възстановяване на работата на станцията и като синоптична.

На 11 октомври 2016 г. е доставена от Финландия (след обществена поръчка) специализирана високопланинска автоматична метеорологична станция. В момента, в който атмосферните условия позволяват, тя ще бъде монтирана и ще стане първата модернизирана метеорологична станция в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България