БАН: Правим максимално възможното за приоритетно финансиране на НИМХ

Ръководните органи на БАН категорично заявяват, че принадлежността на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към структурата на БАН никога не е поставяна под въпрос. Това заявяват от академията на науките в позиция по повод отвореното писмо на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ-БАН) до премиера Борисов, в което синоптиците поискаха да бъдат изведени от юрисдикцията на БАН и да минат под шапката на МОН.

"Представителите на НИМХ в Общото събрание на БАН на 2 юли декларираха, че въпросът за излизане на НИМХ от Академията не е обсъждан в Общото събрание на учените на НИМХ", посочват от академията.

БАН винаги е отдавала голямо значение на оперативните дейнoсти, извършвани от институти на Академията и е правила максимално възможното за тяхното приоритетно финансиране, уверяват от ръководството.

"Обръщаме сериозно внимание, че Националният институт по метеорология и хидрология е постоянно научно звено в структурата на БАН и служителите му са длъжни да изпълняват Закона и Устава на БАН", се казва в края на текста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България