Барак Обама - Сбогом на оръжията

“Вижте, разбирам ви. Напоследък, когато се погледна в огледалото, признавам и пред себе си: не съм вече онзи надъхан, млад мюсюлманин социалист, който бях навремето. Какво да се прави, годините минават, косите посивяват.” Така се шегуваше през 2013 г. 44-ият президент на САЩ Барак Обама по време на редовната годишна “Вечеря на кореспондентите” на американските медии към Белия дом. И можеше да си го позволи.

Защото, да признаем честно, когото и да бяха избрали тази седмица американските граждани за следващ свой върховен главнокомандващ, Обама пак щеше да липсва в световната политика като лицето на САЩ. Вярно, ентусиазмът, с който всяко печатно издание в Африка написа преди осем години “Черният мъж влезе в Белия дом” охладня. Но не заради Барак Обама - човекът се опита да огрее навсякъде. Ходът на историята просто неминуемо върви срещу плановете на всеки.

Обама безспорно ще остане бляскава страница в аналите на американската демокрация и не само като първия чернокож държавен глава. Това разбира се, докато последната е още жива в този вид, в който се рекламираше пред света досега.

Преди осем години Барак Обама обеща на сънародниците си “реална промяна” и “нова зора” за САЩ. Някой би спорил, че с края на двата му мандата в Белия дом, с избирането на Доналд Тръмп за негов приемник, е дошъл “новият залез” за Америка. Но би било безотговорно, цинично и предубедено. Да дадем все пак един шанс на милиардера първо да разбие, както е обещал, всичко, постигнато от администрацията на Барак Обама. А постигнатото е немалко и вероятно ще му отнеме известно време. Може и да не му стигнат четири години. И мястото на тази страница да ги изброим.

Но сред най-значимите за американското общество ще останат премахването на ограниченията за мъже и жени с хомосексуални наклонности да служат открито във въоръжените сили на страната. “Здравната реформа на Обама”, както е известна неговата програма в публичното пространство отвъд Океана, осигури с държавни средства равнопоставен достъп до здравеопазване на десетки милиони американци, бедни или с ниски доходи, които от поколения не успяваха да си го позволят.

И когато говорим за икономически мастодонт като САЩ, състоянието на икономиката е сериозният показател за едно управление. Според официалната статистика при встъпването си в длъжност като президент на САЩ Барак Обама е заварил близо 9% безработица. Предава поста на Тръмп с 5 на сто безработни американци и създадени над 11 млн. работни места. За осемте години управление на предшественика на Обама - републиканецът Джордж Буш-младши, броят новосъздадени работни места възлиза на 400 000. Средното годишно увеличение на доходите на домакинствата за последните две години управление на Обама е 5 на сто.

Във външнополитически план дипломацията на Барак Обама доведе до подписването на ядрената сделка с Иран и свалянето на международното ембарго срещу страната, наложени през 1979 г.. Още по-немислимо дори беше затоплянето на отношенията с Куба, свалянето на санкциите срещу Острова на свободата, ръкуването с Раул Кастро в Хавана…

Както обеща при избирането си, Барак Обама изведе армията на САЩ от Ирак и ликвидира лидера на терористичната мрежа “Ал Кайда” Осама бен Ладен. Вярно, последните две действия допринесоха за създаването на вакуум, върху който избуя отровният бурен Даеш (ИДИЛ). Другият фактор за това беше, разбира се, и прокараната от САЩ “Арабска пролет” в Близкия изток, която разпали войната в Сирия преди пет години. И днес американски военнослужещи са отново на иракска територия, във война с ислямистите от Даеш. Няма как и да пропуснем отношенията на САЩ с Русия, които покрай Сирия сега са на ниво прикрито противопоставяне. Но това е то необратимият ход на историята, който споменахме по-горе.

От Барак Обама Доналд Тръмп наследява и осемгодишен период с най-много масови убийства на невинни и престрелки в историята на САЩ и растяща тревога у американците за липсата на ефективен контрол върху продажбата и запасяването с огнестрелни оръжия. Рисковете на въоръжената демокрация, ще кажете?! Кажете го на жителите на град Чикаго, където средно на година от огнестрелни рани умират повече американски граждани, отколкото техни войници във всичките им сегашни мисии зад граница.

Пенсионер за 100 млн. долара

Да си президент на САЩ си е сериозен бизнес, няма начин! Състоянието на Барак Обама се оценява на приблизително 12 млн. долара, като се очаква да достигне 100 млн. долара до края на живота му. За това се съди по приходите на неговите предшественици. Откакто е напуснал поста през 2009 г. Джордж Буш-младши е произнесъл над 200 платени речи за средно по 150 000 долара на участие. Бил Клинтън и съпругата му Хилъри са натрупали над 153 млн. долара от присъствията си по събития, след като са напуснали Белия дом през 2001 г.

 

За него

Море от промяна за Близкия изток

Днес е първият ден от нова ера, която отдавна очакваме. Избирането на Барак Обама като първия чернокож президент на САЩ е исторически ден… САЩ трябва да играят ролята на честен посредник в конфликтите. Уверен съм, че Барак Обама ще донесе море от промяна за Близкия изток.

Амр Муса, генерален секретар на Арабската лига, през 2008 г.

Принос за мира по света

Норвежкият Нобелов комитет реши да присъди Нобеловата награда за мир за 2009 г. на президента Барак Обама за изключителните му усилия в укрепване на международната дипломация и сътрудничеството между народите. Комитетът отдава специално значение на визията на Барак Обама за постигането на свят, свободен от ядрени оръжия.

Нобеловият комитет на Норвегия, 2009 г.

Вълк в овча кожа

Обама ми изглежда като приятен човек и точно в това е проблемът. По-добре да имаш овца във вълча кожа, отколкото вълк в овча. Всички действия срещу “Уикилийкс” бяха извършени по време на неговата администрация. Републиканската партия (която контролира двете камари на американския Конгрес) не беше толкова ефективна в ограничаването на злоупотребите с власт на правителството.

Джулиан Асандж, основател на „Уикилийкс”, при преизбирането на Обама през 2012 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети