Барние: Ако Великобритания излезе от ЕС без споразумение, Лондон ще носи огромна отговорност по въпроса с ирландската граница

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние предупреди, че ако Великобритания излезе от ЕС, без да прилага постигнатото споразумение, Лондон ще носи огромна отговорност по въпроса с ирландската граница.

По неговите думи, ако Великобритания напусне без договорени правила, това ще урони доверието, необходимо за преговорите по бъдещите отношения с ЕС. Барние отбеляза, че от днешна гледна точка напускане без споразумение не е изключено. Барние каза още, че Европейският съюз никога не е предпочитал Великобритания да се оттегли от Общността без споразумение.

Той посочи, че ЕС досега е договорил петдесетина търговски споразумения, като с тяхното сключване чуждата страна и Общността са се сближавали. Той отбеляза, че при договарянето на бъдещите търговски отношения с Лондон за пръв път ще става дума за раздалечаване. По неговите думи, провалите на търговските преговори досега са водили до запазване на съществуващото положение, докато в случая с Великобритания ще се наблюдава влошаване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа