Барон Мюнхаузен в земите на ингилизите

Карикатура: Иван Кутузов - Кути

Самопровъзгласеното стихийно бедствие Доналд Тръмп удари Великобритания в понеделник

Тръмп може да заплаши с ограничаване на споделянето на разузнавателна информация

Самопровъзгласеното стихийно бедствие Доналд Тръмп пристигна в понеделник във Великобритания на тридневна държавна визита, която още преди началото си даваше заявка да е запомнящо се противоречиво събитие на Албиона.

Предишното посещение на президента на САЩ през юли 2018 г. беше само официално и като цяло престоят на американския държавен глава се съсредоточи в Шотландия, далеч от многохилядните протести и огромния балон, изобразяващ го като пеленаче, с които беше отбелязана визитата в Лондон. Не че шотландските власти имаха по-малко главоболия с всичките им подпийнали сънародници, които се надпреварваха в дните преди и по време на визитата нощно време да прескачат загражденията на голф игрищата, собственост на Тръмп (където прекара повечето от времето си) и щедро да се облекчават в дупките.

В Шотландия тогава тихомълком овладяха ситуацията и информацията за формата на мълчалив протест срещу посещението на Тръмп, която бяха избрали потомците на Уилям Уолъс, изтече в медиите дни по-късно. Но споменът за идеята забавлява и до днес.

Този път тридневната визита на американския президент е от държавен характер, с домакин кралица Елизабет ІІ и ще е съпътствана с всички официални церемонии и срещи в Лондон.

Тръмп и семейството му са настанени в резиденцията на посланика на САЩ в парка „Риджънтс“, недалеч от сърцето на британската столица. И колкото и да го развеждат домакините и охраната му с хеликоптер за срещите и банкетите в Бъкингамския дворец, за да избегне контакта с народната любов, която залива централни площади на Лондон от вчера, все в някакъв момент ще трябва да го качат в лимузината и да пропътува някакво разстояние из центъра на града.

С новата вербална престрелка през туитър, която Доналд Тръмп си устрои с кмета на британската столица Садик Кан часове преди да кацне самолетът му, няма как лимузината му да не я издебне поне едно яйце по някое трасе. По случайност, разбира се.

Британските власти са инвестирали 18 млн. лири в т.нар „стоманен ринг“ в който осигуряват сигурност­та в Лондон по време на тридневното посещение. Пък и как би могло това да повлияе на настроението на доказано сприхавия и себелюбив Доналд Тръмп, който несъмнено е дошъл в Лондон за фанфарите, можем само да гадаем с безпокойство.

От тази гледна точка организаторите настъпиха мотиката още в първата минута от началото на визитата. Пристигането на американския президент и този път бе предшествено от дни на обществени дебати в Англия трябва или не трябва да се опъва метафорично „червеният килим“ за Тръмп, т.е. да му се оказва честта на пълно държавно посещение, заради противоречивите му изказвания и политики. Основният довод в полза на визитата бе, че това е посещение на държавния глава на САЩ, а не само на скандалния персонаж, който заема поста в момента. Протоколно издържано - всички доводи са налице. Освен под формата на истински „червен килим“, който липсваше на слизането на Тръмп от самолета, посрещането му от посланика и официалните лица и поздравяването на почетния караул.

А щом на страничните наблюдатели им е направило впечатление, кисело-деловото изражение на американския президент при появата му на изхода на „Еър Форс 1“ има само едно обяснение. Часовата разлика.

Иначе след официалния обяд с Елизабет ІІ и кралското семейство в понеделник, топовните салюти, чая с принц Чарлз и официалния банкет в чест на Доналд Тръмп и съпругата му Мелания (всичкото съпътствано с достатъчно червени килими), от днес започва реалната част от визитата на американския президент във Великобритания. Онази, от която най-много се опасяват политическите наблюдатели.

На Тръмп предстои кратка среща с действащия министър-председател Тереза Мей и обща пресконференция, най-вероятно посветена на размяна на прощални любезности. Да бъдем честни, британската премиерка щеше да е подала оставка още преди седмица, когато обяви решението си да го направи този петък, ако не бяха протоколните задължения около посещението на Доналд Тръмп. Който, освен да капитализира имиджово, идва и с намерението да разбърка политическото блато, създало се, със или без негов принос, около сагата Брекзит. Която коства скалпа на Мей и е на път да създаде вакуум в ръководството на партията на торите (и политиката на Албиона въобще) за неопределен период от време.

На летище „Станстед“ в понеделник най-висшият правителствен ръководител, който посрещна президента на САЩ, беше министърът на външните работи Джереми Хънт. По стечение на обстоятелствата и един от кандидатите за приемник на Тереза Мей начело на партията на консерваторите и правителството. И също така смятан за фаворит, въпреки официално обявените предпочитания на Доналд Тръмп преди визитата към неговия предшественик Борис Джонсън.

Хънт попадна в мерника на британска телевизия веднага след ръкуването му с президента на САЩ и отигра тактично въпроса би ли искал подкрепата на Тръмп с довода, че залага най-вече на тази на членовете на партията на консерваторите.

Очаква се на прием довечера американският държавен глава да има среща с избраника си за следващ лидер на торите - Борис Джонсън, и с новопресъздадения си прототип от британска страна - Найджъл Фарадж. Последният е стар любимец на Доналд Тръмп, който се изказа преди дни ласкаво за успеха на „Партията за Брекзит“ на изборите за Европейски парламент миналия месец. И съвсем обърка ингилизите.

От Тръмп тепърва предстоят нови изявления и разсъждения през туитър за лидерския пост в торите и начело на Великобритания, които ще съпътстват официалните му срещи днес и утре. Както с членове на британския кабинет, така и с крупни бизнесмени и предприемачи. В рамките на които се очаква да се появи една история за „тояга и морков“ - САЩ може да поискат сигурни гаранции от Великобритания относно използването на технологии на китайската компания „Хуавей“ в новите мобилни мрежи от 5-о поколение.

Последното бе свързано със скандал миналия месец с изтичане на информация от секретно правителствено заседание, който коства поста на министъра на отбраната Гавин Уилямсън. Наблюдатели посочват, че Тръмп може да заплаши с ограничаване на споделянето на разузнавателна информация между специалните служби на САЩ и Великобритания, ако Лондон не прекрати отношенията си с „Хуавей“. Тояга си е. С неясния Брекзит на хоризонта. Откъде ще дойде моркова тогава, ще попитате?

Тръмп обеща преди тръгването си от Вашингтон да подаде ръка на Лондон за сключване на бързо търговско споразумение между САЩ и Великобритания след Брекзит. Как точно ще започне това договоряне, след като Лондон все още не е приел условията, при които да напусне ЕС, и не е ясно от какво позиция точно може да преговаря със САЩ, остава загадка за икономисти и дипломати.

Но не и за Тръмп. От 1000-та души антураж, които формират държавната му делегация, първият, който слезе веднага от самолета след президента и първата дама и се ръкува с официалните лица, беше американският министър на финансите Стивън Мнучин. На много журналисти и наблюдатели от тази страна на Океана отне бая време да го разпознаят, камо ли колко още се чудят за какво е там. Но за историите на барон Мюнхаузен от Ню Йорк сигурно има всички основания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари