“Барса“ плаща до живот на Стоичков

Христо Стоичков получава пенсия до живот от „Барселона“. Легендата Хуан Карлос Ередия, носител на КНК с тима през 1979-а, разкри как е стартирала идеята през 2009 година.

Когато „Барселона“ спечели финала на Шампионската лига в Рим срещу „Манчестър Юнайтед“, Лионел Меси вкара втория гол – рече Ередия. - Президентът Жоан Лапорта бе толкова вдъхновен, че реши да плаща на всички футболисти на клуба, които са печелили европейски трофеи.“

Ередия не разкри каква е сумата, която получават легендите, донесли най-голямата слава на „Камп Ноу“.

Стоичков бе част от първия „дриймтим“ на „Барса“, триумфирал в турнира на шампионите през 1992 година. Освен това Кавалерът на „Златната топка“ има злато и от несъществуващия вече турнир за КНК – през 1997 г.

Лапорта е един от верните приятели на Стоичков и до днес в Каталуния. Адвокатът, който ръководи „Барса“ в периода 2003-2010 г., бе един от специалните гости в София по случай мача за 50-ия юбилей на Камата. Най-големият успех на Лапорта бе през 2009-а, когато „Барса“ с Пеп Гуардиола начело взе шест купи за една календарна година.

В историята си каталунците са ставали пет пъти европейски шампиони, три пъти са взимали Лига Европа, когато се казваше Купа на панаирните градове, и четири пъти за КНК. Това означава, че „Барселона“ плаща всеки месец пенсии на почти 300 играчи от 12 различни отбора. Естествено, някои от тях вече не са между живите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ