“Барса“ сътвори голям скандал в Испания, но оцеля

Голяма каша сътвори „Барселона“ в навечерието на тегленето на жребия за 1/4-финалите за Купата на Краля. Настоящият носител на трофея и победител в последните четири издания на надпреварата бе пред изваждане заради участието на бранителя Хуан Брандарис Мовийя-Чуми в първия мач с „Леванте“, спечелен от „прилепите“ с 2:1. Испанецът трябваше да изтърпи наказание за втория тим за натрупани жълти картони, но според наставника Ернесто Валверде клубът е бил напълно наясно с това. От „Камп Ноу“ обявиха, че са сигурни в правотата си, тъй като санкцията на футболиста важи за Сегунда дивисион.

От бившия тим на Владимир Манчев, отпаднали след загуба с 0:3 на реванша, на свой ред закъсняха с подаването на жалбата, но все пак внесоха такава в четвъртък вечерта. Но решението на Дисциплинарна комисия бе в полза на шампиона на Ла Лига. Становището обаче не бе взето никак лесно. Първоначално решението трябваше да бъде обявено по обяд, но последва отлагане с 2 часа. В 15 часа българско време решение отново нямаше, а федерацията обяви, че 30 минути преди тегленето на жребия ще стане ясно „Барселона“ или „Леванте“ ще намери място в урните за 1/4-финалите. В 17:45 часа, или 15 минути преди церемонията по тегленето на жребия, все пак бе обявено и официалното решение.

А причината „Барса“ да остане в турнира е член 28 от правилника, според който “леките” наказания се изтърпяват в същото състезание.

По сходен начин през 2015 година „Реал“ (Мадрид) бе изхвърлен от надпреварата, след като тогавашният треньор Рафаел Бенитес използва Денис Черишев в двубой с „Кадис“, въпреки че руснакът трябваше да изтърпява наказание от предната кампания, когато бе собственост на „Виляреал“. Между двата случая обаче има и няколко разлики.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"