Бар във Варна се отказва изцяло от пластмасовите сламки

Варненски бар се отказва изцяло от пластмасовите сламки и ще предлага на клиентите си коктейли с хартиени или бамбукови заместители. Младият екип на заведението, което отваря врати на 7 ноември и ще предлага само авторски напитки и миксове, заявява, че подкрепя решението на ЕК за забрана на пластамасови прибори. Според Асамблеята на ООН по околната среда около 8 милиона тона пластмаса се изхвърлят всяка година в океаните и моретата. Идеята на заведението е вдъхновена и от периода на Сухия Режим, когато спиртните напитки са били строго забранени, а тайните барове са били любимото убежище на любителите на майсторски приготвените коктейли.

„Ние сме екип от млади хора, които обичат да създават, да се бунтуват и да се забавляват, но това далеч не ни спира да мислим и глобално. Световните тенденции, от които се интересуваме винаги достигат до страната ни в по-късен етап. Ние обаче вярваме, че със собствени услия можем да постигнем по-бърз и траен ефект, като дадем пример и започнем от нашето собствено заведение и от личните си навици, казва един от създателите Мартин Иванов. Според него забраните могат да имат и положителен ефект, а очакванията му са, че все повече заведения ще се отрекат от пластмасата.

Миналата седмица в Бургас стартира кампанията"На море без пластмаса", която се надява за сезон 2019 на подкрепата от общини, местна власт, а и на собствениците на заведения. Дори една пластмасова сламка по-малко да има, това е стъпка към опазване на чистотата, каза в Международния ден на Черно море инж.Десислава Консулова, шеф на Басейнова дирекция"Черноморски регион".

Област за прикачени файлове

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България