Бахрейн отнема гражданството на 115 души, обвинени в тероризъм

Съд в Бахрейн отне гражданството на 115 души и постанови доживотни присъди за 53-ма от тях по обвинение в тероризъм, предаде Ройтерс.

Властите в Бахрейн са обвинили десетки лица в екстремизъм в поредица масови процеси, заявявайки, че обвиняемите са поддържани от Иран. Правозащитници твърдят, че това са предимно мирни представители на опозицията.

Днешното дело е свързано с твърдението от 2015 г. на управляваното от сунити кралство, че иранските Гвардейци на революцията са помогнали на шиити, бегълци от Бахрейн, да основат екстремистка група, наречена Бригадите Зулфикар, за да дестабилизират страната.

Прокуратурата бе обвинила 139 души за организирането на "множество експлозии, притежание на експлозиви и обучение в употреба на оръжия и експлозиви и опити за убийство на полицаи". 53-има обвиняеми бяха осъдени на доживотен затвор, 62-ма - на различни срокове затвор - от три до 15 години, а 23-има бяха оправдани.

Бахрейн, където е базиран Пети американски флот, води кампания срещу шиитски опозиционни групи и правозащитници от Арабската пролет през 2011 г. насам. Според правозащитници и граждански активисти шиитското малцинство е подложено на политическа и икономическа дискриминация - обвинение, което властите отричат, отбелязва Ройтерс. От 2011 г. насам има чести сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност, срещу които имаше няколко бомбени атентати. Властите твърдят, че опозицията подкопава сигурността, и обвиняват за бомбените атаки Иран и ливанската шиитска групировка Хизбула. Техеран и Хизбула отричат да са замесени по какъвто и да било начин в размириците в Бахрейн.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят