Бачковският манастир грейна с реставрирани уникални стенописи

В Бачковския манастир завърши поредният етап от реставрацията на уникалните стенописи, които се намират в главната църква в двора на Светата обител.

Там вече е почистена южната конха и свод, а също така и прилежащата част към олтара. Предстои да бъдат почистени опушванията върху западната стена, като реставрационните дейности по нея трябва да приключат до храмовия празник Успение Богородично на 15 август.

Тогава за поклонение в главната съборна църква ще бъде изнесена частица от честната риза на Света Богородица, която бе подарена на Бачковския манастир през август миналата година от епископ Герасим Шарашенидзе от Грузинската православна църква.

Светият дар бе донесен от Тбилиси при честванията на 1100-годишнината от успението на свети Йоан Рилски от епископ Герасим. Той отговаря за външните работи в Грузинската православна църква и именно в неговата епархия се пази цялата одежда на Божията майка.

Малката частица е вградена в модел на риза в умален формат и поставена в  рамка, за да бъде непокътната. За първи път частицата от нея беше изложена за поклонение в Бачковския манастир на 2 юли по повод празника на полагането на риза на Пресвета Богородица във Влахерна, като беше внесена в съборната църква на Светата обител от игумена на манастира архимандрит Симон с тържествена лития.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България